U bent hier

Steeds meer mensen slapen met gezichtsmasker tegen slaapapneu

Kempen regio | Vlaanderen
22.09.2018 - 10.34u
Door: Herman Gezelle

Vorig jaar sliepen bijna 110.000 Belgen met een zogenoemd CPAP-toestel tegen slaapapneu. Dat is 2,5 keer meer dan in 2010. Een van de oorzaken van de stijging is dat er steeds meer mensen overgewicht hebben.

Daarnaast is er in de medische wereld ook meer aandacht voor de ziekte zodat de diagnose vaker gesteld wordt.

Slaapapneu is een aandoening waarbij een patiënt tijdens zijn slaap soms tientallen keren per uur stopt met ademhalen. Dat komt bijvoorbeeld doordat de spieren verslappen en zo de hals en de luchtpijp dichtklappen.

Een patiënt krijgt dan geen zuurstof meer binnen en schrikt na een tijd wakker, vaak onbewust. Het aantal mensen dat met CPAP behandeld wordt voor slaapapneu stijgt volgens cijfers van het RIZIV jaar na jaar, tot bijna 110.000 eind 2017. Het toestel blaast tijdens de slaap lucht in de neus zodat de luchtpijp niet kan dichtklappen.

Slaapapneu is een ernstige aandoening die volgens neus-keel-oorarts en apneuspecialist Evert Hamans van ZNA Jan Palfijn verstrekkende gevolgen kan hebben: "Op korte termijn leidt het tot slaperigheid. Ondanks hun ogenschijnlijk goede slaap voelen patiënten zich erg vermoeid. Dit leidt soms tot auto-ongelukken.

Ook op lange termijn kan het complicaties geven. Door een chronisch zuurstoftekort 's nachts kan het leiden tot hoge bloeddruk, een hartinfarct en zelfs een hersenbloeding. Dus het is absoluut belangrijk om deze mensen op tijd op te sporen en te behandelen." (VRTNWS)  foto gezondheid.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto