Wie Steenrotsen "het langverwachte boek van Ludo Helsen" noemt, heeft overschot van gelijk. Ruim 15 jaar geleden al vatte de ex-politicus uit Laakdal het plan op om het verhaal van zijn vader aan het papier toe te vertrouwen.

Die leefde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een tijdlang onder-gedoken.

De waarom-vraag heeft de auteur altijd beziggehouden.

Het onderzoek dat Helsen daarnaar deed, aangevuld met verschillende getuigenissen en historische bronnen, resulteert nu in een spannende historische roman, waarbij feiten en fictie op een ingenieuze wijze verweven zijn.

De broers Louis en Thomas Vueren beginnen diep in hun eigen familiegeschiedenis te graven, nadat ze per toeval op een geheimzinnig proces-verbaal uit het einde van de Tweede Wereldoorlog stootten.

Hun vader, die toen rijkswachter was, speelt daarin een belangrijke rol. Met veel moeite weten ze de gebeurtenissen uit september 1944 in het Kempense dorp Verrelo te reconstrueren.

De donkere dagen van collaboratie en repressie zijn gehuld in een waas van mysterie: wie heeft de zoon van de buren geliquideerd, waarom is kort daarna een Duitse officier van de aardbol verdwenen, en wat is de rol van de Poolse parachutist die op dat moment in Steenrotsen op het kasteel van de baron verblijft?

"Het schrijven van deze roman confronteerde mij met de gedachte dat wij een ander toch nooit écht helemaal zullen kennen, zelfs wanneer we denken dat deze persoon geen geheimen voor ons heeft," verklaart Ludo Helsen.

"In een extreme crisissituatie kan de lijn tussen goed en slecht, tussen held en
verrader, soms flinterdun zijn. Het einde van de Tweede Wereldoorlog was zeker zo'n periode.

Gebeurtenissen van toen zinderen na tot op de dag van vandaag."
De speurtocht leidt de Vuerens onder meer naar Duitsland, Frankrijk, Polen en Zuid-Afrika. Op de achtergrond kreunt hun eigen land onder het gewicht van de zoveelste staatshervorming en worstelt  het eeuwenoude instituut kerk met de moderne tijd.

"Steenrotsen" is niet alleen een kroniek van het verleden maar schetst ook de wereld van vandaag, die aan een razendsnel tempo verandert.

Auteur Ludo Helsen (76) is gepokt en gemazeld in de regionale politiek. Met "Steenrotsen" debuteert hij als romanschrijver. De auteur verwerkt daarin onder meer zijn grote liefde voor de Nederlandse taal, voor heemkunde en geschiedenis, én voor zijn streek op de grens van de Antwerpse Kempen en
het Vlaams-Brabantse Hageland.

"Steenrotsen" is straks verkrijgbaar in diverse boeken- en krantenwinkels in de regio of rechtstreeks bij de auteur steenrotsen@hotmail.com. Het boek kost 20 euro.