Op 27 februari worden maar liefst twee cultuurprijzen uitgereikt: de 'Prijs Cultuurorganisator' ter waarde van 500 euro en een 'Culturele Carrièreprijs' ter waarde van 1 000 euro. Stem vóór 20 februari 2015 op jouw favoriete kandidaten via het e-formulier op www.gemeentemol.be > E-loket > Prijs Cultuurorganisator en Culturele Carrièreprijs. Of ga langs tijdens de openingsuren van de ticketbalie in Schouwburg Rex, de bibliotheek of informatie- en onthaalbalie in 't Getouw, en vul ter plaatse een stemformulier in.
Geef per prijs 5, 3 of 1 punt aan de drie genomineerden die jij de afgelopen jaren het meest bijzonder vond en bepaal mee de uitslag. Als je echt wil supporteren voor je favoriete kandidaten, kom dan zeker ook naar de uitreiking op vrijdag 27 februari om 20 uur in Zaal 't Getouw, Molenhoekstraat 2. Daar mag je namelijk nog eens stemmen en zo samen met de rest van het aanwezige publiek opnieuw een deel van de punten toekennen.
Prijs Cultuurorganisator - genomineerden
De Prijs Cultuurorganisator wordt uitgereikt aan de persoon of groep die zich tijdens de afgelopen twee jaren - tussen 1 januari 2013 en 31 december 2014 - op cultureel vlak uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt. Criteria zijn onder andere inzet, creativiteit, uitstraling, samenwerking, originaliteit, publieksbereik,...
> Frans Vanuytven
Met vzw 't Amusement organiseerde Frans Vanuytven in 2014, naast een grote gitaaravond en diverse concertuitstappen, voor de 25e en laatste keer op het TISP ook het KKKK of KinderKleuterKnalKamp. Opnieuw een hele prestatie om de 365 deelnemers (leiding, keukenploeg, verpleging, logistiek, kleuters, kinderen en jongeren van 3 tot 16 jaar) in goede banen te leiden. Het 'heengaan' van het KKKK is zeker niet het einde van de vrijwillige inzet van Frans. Alweer is hij bezig om een nieuw initiatief voor kinderen en jongeren uit de grond te stampen. We kijken al uit naar zijn 'Mol's got Talent'!
> Open Sluis 2013
Cultureel Ambassadeur 'Open Sluis' maakte in 2013 zijn slogan meer dan waar. Het kerncomité zette de deuren van het gehucht wagenwijd open met de Fakkeloverdracht, een klassiek concert in de kerk, de medewerking aan Up with People, een kroegentocht, Vertellingen van Toen, de Vrolijke Vrijdag, een kunstroute en nog zoveel meer. Maar ook binnen Sluis zetten inwoners de deuren voor elkaar open om samen te organiseren, te vertellen, en vooral ook samen te eten tijdens het originele Sluise Fornuis.
> Heidehuizen-Hutten Buitengewoon 2014
Heidehuizen-Hutten liet al vanaf de start zien dat hun cultureel ambassadeurschap een voltreffer zou worden: de grote, kleurrijke tent aan de Zuiderring bleek tot de nok gevuld voor de Fakkeloverdracht. Nieuwe vriendschappen werden gesmeed, oude banden opnieuw aangehaald en toffe activiteiten georganiseerd. Het Bierfestival, de erfgoedtentoonstelling, de Beestenmarkt, Hei-loween, het Kerstconcert,... kregen telkens veel belangstelling en enthousiaste reacties van binnen tot ver buiten het gehucht.
> Theater Ootello
De collega's van de andere Molse theatergezelschappen zullen het ons niet kwalijk nemen als we stellen dat Theater Ootello een unieke plaats bekleedt binnen het regionale amateurtheater. Het gezelschap stak zijn hoofd ver boven het maaiveld uit bij het besluit om de zaal helemaal te renoveren. Tegelijk kiezen ze niet alleen voor de hand liggende kluchten, maar durven ze even goed een meer gedurfd en ernstiger stuk op het repertoire te zetten. Zeker 'Tot nut van 't algemeen' zal bijblijven, maar ook de andere eigen producties én die van jeugdwerking Jeutello waren meer dan geslaagd.
> Beiaardcomité Mol
In 2014 vierde het Beiaardcomité maar liefst zijn 60e concertcyclus. Hiervoor staken ze een bijzonder programma in elkaar, met opnieuw een specifiek programma rond de Vlaamse feestdag en als speciale afsluiter een concert door een reizende beiaard, hoorn en piano. Hiermee bevestigt de vereniging de unieke plaats die ze doorheen de jaren verworven heeft binnen het Vlaamse beiaardlandschap. Dit, onder impuls van gemeentebeiaardier Carl Van Eyndhoven en van de huidige voorzitter van de deelraad Amateurkunsten, Herman Valgaeren.
> Viviane Vandeweyer
In 2014 werd het eindeloze doorzettingsvermogen van Viviane Vandeweyer nogmaals op de proef gesteld toen ze voor haar Mols Pierement op zoek moest naar alweer een nieuw onderkomen voor de kunstenaars en een nieuwe tentoonstellingslocatie. Ze slaagde er niet alleen in om hiervoor jeugdhuis Tydeeh en de Kapel van Ezaart als nieuwe partners te vinden. Ondertussen bouwde ze ook verder aan het vergroten van het ledenaantal en het organiseren van heel wat activiteiten.
> Mols Pierement
2013 en 2014 waren jaren van zowel verandering als groei voor het Mols Pierement. Het schildersatelier groeide van 10 naar 30 leden, die op nieuwe locaties terecht kunnen om te schilderen en tentoon te stellen. Daarnaast vonden ze de tijd om een heel gevarieerd programma van aperitiefconcerten, wandelingen, praatavonden,... te organiseren voor een breed publiek. Daar waar de toekomst van het kunstenaarscollectief er lange tijd wat somber uitzag, is er nu opnieuw een werking die gezien mag worden.
Culturele Carrièreprijs - genomineerden
Deze prijs gaat naar een persoon of groep die zich gedurende een langere periode uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel vlak, in of voor Mol. De prijs beloont een mooie culturele carrière, in de schijnwerpers of achter de schermen, op vlak van de kunsten, erfgoed of toerisme, of zeker ook op socio-cultureel vlak.
> Hier is Ginderbuiten!
In 2005 werd Ginderbuiten de tweede officiële Cultureel Ambassadeur van Mol. Sindsdien is dit gemotiveerde team niet meer gestopt met het organiseren van activiteiten – de ene al groter dan de andere – als de Cultuurmarkt, de meiboomplantingen, Griezelbuiten,... Daarnaast blijven ze proberen het sociale weefsel in dit gehucht te stimuleren, door het ondersteunen en aanmoedigen van de wijken en verenigingen.
> Jan De Boeck
Als er één persoon is die Hier is Ginderbuiten! gemaakt heeft tot wat het nu is, is het wel Jan De Boeck. Met een haast tomeloze energie is hij al die jaren zijn bestuur blijven aanvuren en de wijken en verenigingen van Ginderbuiten blijven stimuleren tot samenwerking. Ook de invloed van zijn enthousiasme om volgende gehuchten te overtuigen om het cultureel ambassadeurschap op zich te nemen, is niet te onderschatten. Daarnaast is deze enthousiasteling onder andere ook een fantastische gids voor wie Brussel beter wil leren kennen.
> Kris Luyckx
Kris Luyckx is bij uitstek het gezicht van Theater Ootello. Als voorzitter en regisseur bepaalt hij meer dan wie ook de koers die het gezelschap vaart. Risicovolle keuzes als de productie 'Leve de Jongens', de renovatie van de zaal, de samenwerking met cc 't Getouw voor de jazzconcerten en de vaak wat meer gedurfde programmatie gaven het theatergezelschap een eigen gezicht. Een uitstraling die elk jaar weer duizenden bezoekers naar de Ezaartse zaal lokt. Daarnaast vond Kris nog de tijd voor het voorzitterschap van 'Ezaart Draait', de succesvolle Cultureel Ambassadeur in 2007.
> Frans Cooymans – postuum
Deze gewezen hoofdbibliothecaris zette zich jarenlang in voor het behoud van het Molse erfgoed. Als medewerker van de Kamer voor Heemkunde werkte hij mee aan het verzamelen en bewaren van onder andere overlijdensberichten en oude postkaarten en aan publicaties allerhande. Recent kwam jammer genoeg het bericht dat we afscheid moesten nemen van deze gemotiveerde erfgoedliefhebber.
> Jan Hooyberghs
Jan Hooyberghs is al jarenlang een gewaardeerde vaste waarde in het verenigingsleven in Achterbos. Hij is niet alleen lid van Harmonie St.-Apollonia, maar ook trekker van hun zwerfvuilactie. Maar hij is vooral de drijvende kracht achter het onderhoud van de 15 Kapellekens. Mede onder zijn impuls renoveerde het gemeentebestuur deze 15 stukken erfgoed te midden van de bossen van Achterbos. Omdat zijn werk vooral in de schaduw blijft, leek het tijd om deze stille kracht eens in de bloemen te zetten.
> Alex Steurs
Alex Steurs is al 30 jaar de gemotiveerde en gedreven dirigent van het Harmonieorkest van Mol-Rauw. Met een gezonde visie leidt hij het orkest en slaagt hij erin om zowel orkest als publiek voor heel wat muziekgenres warm te maken. Alex trok in de harmonie de kaart van de jeugd, hetgeen medio de jaren '80 geen vanzelfsprekende keuze was. Hij verenigde oudere, meer ervaren muzikanten met jeugdige, opgeleide muzikanten en bracht de groep tot gesmaakte optredens met bekende Vlaamse zangers en zelfs tot internationale concertreizen. Dit alles naast de rest van zijn goed gevulde muzikale carrière als saxofoonleraar, muzikant en gastdirigent met concerten doorheen Europa en Amerika.
> Viviane Vandeweyer
Viviane Vandeweyer is voor veel Mollenaars een bekende naam. Als u haar niet kent als drijvende kracht achter het Mols Pierement, dan misschien wel als voorzitter van de cultuurraad. Of u heeft vast al eens genoten van een van haar schilderijen of deelgenomen aan een van de talrijke culturele activiteiten die ze doorheen de jaren organiseerde.
> Mols Pierement
Het Mols Pierement werd opgericht voor en door amateurkunstenaars. Door de jaren heen groeide het uit tot een kunstkring waar iedereen zich thuis voelt om te schilderen, te wandelen, muziek te beluisteren, film te kijken, te praten over kunst, ... Het Mols Pierement brengt zo al jaren mensen bij elkaar om samen cultuur en kunst te beleven.