Op 24 februari worden maar liefst twee cultuurprijzen uitgereikt: de 'Prijs Cultuurorganisator' ter waarde van 500 euro en een 'Culturele Carrièreprijs' ter waarde van 1.000 euro.

Stem vóór 20 februari 2017 op jouw favoriete kandidaten via het e-formulier op www.gemeentemol.be > e-loket > Prijs Cultuurorganisator en Culturele Carrièreprijs.

Of ga langs tijdens de openingsuren van de ticketbalie in Schouwburg Rex, de bibliotheek of de informatie- en onthaalbalie in 't Getouw, en vul ter plaatse een stemformulier in.

Geef per prijs 5, 3 of 1 punt aan de drie genomineerden die jij de afgelopen jaren het meest bijzonder vond en bepaal mee de uitslag. Als je echt wil supporteren voor je favoriete kandidaten, kom dan zeker ook naar de prijsuitreiking op vrijdag 24 februari om 20 uur in Zaal 't Getouw, Molenhoekstraat 2. Daar mag je namelijk nog eens stemmen en zo samen met de rest van het aanwezige publiek opnieuw een deel van de punten toekennen.

Prijs Cultuurorganisator - genomineerden

De Prijs Cultuurorganisator wordt uitgereikt aan de persoon of groep die zich tussen 1 januari 2015 en 31 december 2016 op cultureel vlak uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt. Criteria zijn onder andere inzet, creativiteit, uitstraling, samenwerking, originaliteit, publieksbereik,...

Greet van Tiggelen

Deze prachtige dame zet zich 300% in om cultuurbeleving te stimuleren bij de leerlingen en leerkrachten van Rozenberg S.O. De voorbije jaren was ze onder andere de drijvende kracht achter Coming World x Remember Me, het spektakel 'Rozenberg Binnenstebuiten', de cultuurbus, een poëzie-avond in de bib,... Daarnaast is ze ook één van de mooie stemmen die met MaMuze bijzondere avonden bracht.

't Centrum Bruist

Cultureel ambassadeur ''t Centrum Bruist' maakte in 2015 zijn slogan meer dan waar. Zowel de drank als het enthousiasme bruisten rijkelijk bij activiteiten als de fakkeloverdracht, de 'Parels van de Opera', M.artbom, de Vrolijke Vrijdag en het 'Bubbelconcert' met muzikaal Mols talent. Maar vooral hun 'Mol Mètten' was een overdonderend succes met talrijke kraampjes op de zeven verschillende markten en het massaal opgekomen publiek.

Dansschool Project

Al 15 jaar lang staat Dansschool Project op de planken. De ambitie en passie van vele dansers, jong en oud, worden hier beantwoord met een waaier van diverse dansstijlen op verschillende niveaus. Niet alleen jazz, hiphop en klassiek ballet komen aan bod, ook minder voor de hand liggende genres als Afro fusion en experimentele dansexpressie krijgen een plaats. De getalenteerde, gepassioneerde lesgevers halen het beste uit de dansers en zorgden zo voor een prachtige show naar aanleiding van het 15-jarig bestaan ('15 Pieces'), en een mooi gevulde prijzenkast. Daarnaast kijken ze steeds meer over de muurtjes van de dans, met lessen en projecten rond andere genres als muziektheater en musical.

Toneelverenigingen Achterbos, Donk, Ginderbuiten, Millegem en Rauw

Toen de Molse toneelverenigingen vanuit het gemeentebestuur de vraag kregen om samen een voorstelling in elkaar te steken, werd er eerst aarzelend gereageerd. Maar stilaan groeide het enthousiasme en sloegen K3 Achterbos, Kleine Donkse Schouwburg, De Zeven Heerlijkheden, Mensen van Millegem en KWB-toneel Rauw de handen in elkaar. De taken werden verdeeld voor het schrijven, regisseren, de bouw van het decor, het coördineren van 35 acteurs van de verschillende verenigingen,... Op korte tijd ontstond – over de grenzen van verenigingen heen – een toffe, humoristische voorstelling. Een samenwerking die naar meer smaakte!

Sis van Eeckhout

Ludo Van Eeckhout, de vader van Sis, was één van de overlevers van de Duitse concentratiekampen, mannen die daar terechtkwamen na de razzia in de Molse Veldstraat (nu Martelarenstraat). Tijdens de jaren '60, in een periode zonder de middelen van het moderne internet, begon hij aan een titanenwerk en schreef hij, geholpen door de jonge Sis, het impressionante 'Boek der Kampen'. Een rijk geïllustreerd werk dat de Duitse vernietigingskampen onbarmhartig catalogeerde. De auteur getuigde over de ongeziene gruwel in de kampen. Sis herwerkte het boek en zet met lezingen het werk van zijn overleden vader verder.

Culturele Carrièreprijs - genomineerden

Deze prijs gaat naar een persoon of groep die zich gedurende een langere periode uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel vlak, in of voor Mol. De prijs beloont een mooie culturele carrière, in de schijnwerpers of achter de schermen, op vlak van de kunsten, erfgoed of toerisme, of zeker ook op socio-cultureel vlak.

Jan de Boeck

Als er één persoon is die Hier is Ginderbuiten! gemaakt heeft tot wat het nu is, is het wel Jan de Boeck. Met een haast tomeloze energie is hij al die jaren zijn bestuur blijven aanvuren en de wijken en verenigingen van Ginderbuiten blijven stimuleren tot samenwerking. Ook de invloed van zijn enthousiasme om volgende gehuchten te overtuigen om het cultureel ambassadeurschap op zich te nemen, is niet te onderschatten. Daarnaast is deze enthousiasteling onder andere ook een fantastische gids voor wie Brussel beter wil leren kennen.

Kris Luyckx

Kris Luyckx is bij uitstek het gezicht van Theater Ootello. Als voorzitter en regisseur bepaalt hij meer dan wie ook de koers die het gezelschap vaart. Risicovolle keuzes als de productie 'Leve de Jongens', de renovatie van de zaal en de vaak wat meer gedurfde programmatie hebben het theatergezelschap een eigen gezicht gegeven. Een uitstraling die elk jaar weer duizenden bezoekers naar de Ezaartse zaal lokt. Daarnaast vond Kris nog de tijd voor het voorzitterschap van 'Ezaart Draait', de succesvolle Cultureel Ambassadeur in 2007.

Frans Cooymans

Deze gewezen hoofdbibliothecaris zette zich jarenlang in voor het behoud van het Molse erfgoed. Als medewerker van de Kamer van Heemkunde werkte hij aan het verzamelen en bewaren van onder andere overlijdensberichten en oude postkaarten en werkte hij mee aan publicaties allerhande.

Vrienden van de 15 Kapellekens

Als één van de laatste restanten verwijzen de 15 Kapellekens naar het Achterbos uit de tijd van Jakob Smits, en zelfs de tijd ervoor. Na een grondige restauratiebeurt in 2004 nemen de Vrienden van de 15 Kapellekens de zorgen voor deze kapellekens op zich. Dus als de 15 Kapellekens er tijdens de jaarlijkse kruiswegprocessie op Goede Vrijdag piekfijn bijliggen, dan is dat het werk van deze vrienden. Het team van vrijwilligers geeft ze in de paasweek een grondige schrobbeurt.

Paul Vos

Paul Vos werd in 1969 de eerste archivaris van onze gemeente. Hij oefende deze functie 37 jaar lang uit tot aan zijn pensioen in 2006. Hij was 31 jaar voorzitter van de Molse Kamer voor Heemkunde. Paul zette zijn schouders onder de overbrenging van het oude gemeentearchief, het voogdijarchief en het parochiearchief van het Rijksarchief naar het Molse gemeentearchief. Andere projecten onder zijn leiding waren de restauratie van de 15 Kapellekens en de watermolen. Ook op auteursvlak liet hij al uitgebreid van zich horen met boeken over de lokale geschiedenis. Vooral de jaarboeken 'Molse Tijdingen' springen hierbij in het oog, waar Paul de laatste jaren als hoofdredacteur optreedt.

Roger Claessens

Roger Claessens was als kunstenaar autodidact. Vooral na zijn carrière in de Donkse flessenfabriek wijdde hij zijn leven aan de kunst, de natuur en opzoekingswerk rond de Wereldoorlogen. De man was een onblusbaar vat van ideeën en daarmee een conceptueel kunstenaar pur sang. Met installaties maar ook met fijne guaches drukte hij zijn stempel op het Molse cultuurleven. De man met de hoed zat bovendien nooit om een mening verlegen en woog daarmee op het maatschappelijke debat. Met werken in de Verbeke Foundation, op Tempus Arti in Landen, de vuurtoren van Vlissingen maar evenzeer in het voetbalstadion van Genk was hij veel meer dan een louter lokale kunstenaar. Hij overleed in 2016 met Allerheiligen, tot op het einde een onwaarschijnlijk gepassioneerde en waarachtige stokebrand.

Frank Billen

Frank Billen was op het Conservatorium een lang niet onaardige klassieke pianist. Toch koos hij ervoor om het familiebedrijf in muziekinstrumenten verder te zetten. Daarbij werd de eerste specialiteit niet toevallig de piano. Een vijftiental jaar geleden begon hij in de Vlaamse theaters te knabbelen aan het monopolie van grote pianoleveranciers als Maene en Lovrovic. Te beginnen met het Molse cultuurcentrum en de Academie voor Muziek en Woord veroverde hij stilaan de Kempense markt. De laatste jaren ging hij hiermee zelfs internationaal. Ook zijn toestel om zelfs grote vleugelpiano's met een man te verhuren was een gouden vondst. Frank was nooit te beroerd om extra stembeurten in te lassen of een vergeten huurbeurt toch nog aan zijn agenda toe te voegen. Een keiharde werker met een echt hart voor muziek die helaas door een tragisch ongeval veel te vroeg het leven liet.

Raymond Minnen

Raymond Minnen opende in Ginderbuiten in 2016 een uitgestrekt atelier en tuin met een grote verzameling van zijn werk. Eens te meer kwam naar voor wat een veelzijdig kunstenaar hij is. Natuurlijk is hij vooral bekend omwille van zijn originele ideeën en eigenzinnige, vaak kleurrijke uitwerkingen ervan. Adriaan van Raemdonk van de bekende Antwerpse galerij De Zwarte Panter gunde hem al meermaals de eer om bij hem te exposeren. Raymond groeide door de jaren heen uit tot een wijd en zijd gerespecteerd kunstenaar. Met zijn pensioen als leraar is zijn productie niet bepaald stilgevallen, wel integendeel. Geïnspireerd door de wereld om zich heen en met een vleugje pop-art als inspiratiebron blijft hij onvermoeibaar zijn visie op de wereld in kunst verwerken.

Prijsuitreiking

Iedereen is welkom op de prijsuitreiking op vrijdag 24 februari om 20 uur in Zaal 't Getouw, Molenhoekstraat 2.

Het publiek mag die avond nog voor een deel van de punten een stem uitbrengen voor beide prijzen.

Kom dus supporteren voor je favorieten bij een gratis optreden van Lieven van Vaerenbergh!

Meer info: cultuurdienst, 014 33 09 00, cultuurdienst@gemeentemol.be