Zondag was het feest op het domein van de Stenen Molen in Oelegem bij Ranst. De restauratie van de wieken en het gevlucht is afgerond en met een duw tegen de wieken werd de Stenen Molen in Oelegem plechtig weer in werking gesteld.

Stichting Kempens Landschap, die de werken coördineerde, kreeg hiervoor een premie van 51 823 euro van het agentschap Onroerend Erfgoed.

De Oelegemse reus Caïphas danste van vreugde toen hij de wieken van de Stenen Molen opnieuw zag draaien. Die raakten namelijk zwaar beschadigd na een storm 4 jaar geleden.

Sindsdien stond de molen uit 1845 er werkloos bij. De restauratie van de Oelegemse Stenen Molen startte afgelopen najaar met de demontage van de wieken.

De gemeente Ranst schakelde Stichting Kempens Landschap in om de coördinatie van de herstellings- en restauratiewerken op zich te nemen, in samenspraak met Heemkundige Kring De Brakken.  Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap licht toe: "De molenwieken zijn volledig gerestaureerd en kunnen weer tientallen jaren mee. De stalen roeden werden helemaal opgeschuurd en behandeld tegen roest.

Ook het hekwerk en de zeilen zijn helemaal vervangen. Op termijn willen we ook de romp van de molen aanpakken. Daarvoor loopt er een vochtonderzoek. Dat moet uitwijzen hoe die restauratie het best wordt uitgevoerd. Maar ondertussen kan de iconische molen dus opnieuw draaien."

Levend molenerf

Luk Lemmens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, bevoegd voor Erfgoed: "Een molen is met zijn wentelende wieken een dynamische baken in het landschap én een stimulans voor de lokale erfgoedwerking. Temeer omdat de molen bediend wordt door vrijwillige molenaars, aangesloten bij de koepelvereniging Levende Molens vzw. Zij houden de molen niet alleen draaiend, maar delen ook de kennis over en de liefde voor het ambacht met de hele gemeenschap. De provincie Antwerpen ondersteunt de werking van deze koepelvereniging en geeft daarnaast ondersteuning met het team Monumentenwacht, die enkele gespecialiseerde 'Molenwachters' in haar rangen telt."

Icoon

Burgemeester Johan De Ryck is alvast opgetogen dat de molen opnieuw kan draaien: "Als je ziet hoeveel volk er hier vandaag is komen opdagen voor de inhuldiging, dan weet je dat deze molen voor veel Oelegemnaren een icoon is. Dat merk je ook elke tweede zondag van de maand wanneer veel gezinnen hier iets komen eten of drinken en elkaar ontmoeten. Het zorgt mee voor de lijm in een gemeenschap.

Daarom vinden we het als gemeente belangrijk om mee in dit erfgoed te investeren. Stichting Kempens Landschap maakt deze investering voor ons financieel interessanter omdat we via hen aanspraak kunnen maken op een grotere tussenkomst van het agentschap Onroerend Erfgoed." 

Foto : De wieken en het gevlucht van de molen : Heemkundige Kring De Brakken, foto D. Huygens.