Stephen Hawking, de bekende fysicus, waarschuwt in de inleiding van zijn nieuwste boek voor de gevaren van het zogenoemde "godsdeeltje", ook wel bekend als het higgsdeeltje. "Het deeltje kan instabiel worden met catastrofale gevolgen", zegt hij.

Volgens Hawking wordt het higgsdeeltje instabiel als er energie vrijkomt boven 100 miljard gigaelectronvolgt (GeV). Als dat gebeurt, dan zou het universum een vacuümverval kennen en in een vals vacuüm terechtkomen waar wetten van de fysica niet meer gelden.

De waarschijnlijkheid dat zo'n situatie voorvalt, is echter klein, zegt hij zelf: een deeltjesversneller die zo'n snelheid aankan, moet groter zijn dan de aarde. De deeltjesversneller die nu gebruikt wordt in het CERN in Genève, is "maar" 27 km lang en komt dus niet in de buurt van de omtrek van de aarde.

Het is niet de eerste "catastrofale" voorspelling die Hawking doet: eerder zag hij buitenaards leven en artificiële intelligentie als boosdoeners die het menselijk ras zouden kunnen verwoesten. (nasa/vrt)