Op 26 juni van dit jaar is in Westerlo een steppeparelmoervlinder gespot. Het laatste gedateerd exemplaar in Vlaanderen werd in 1959 Maaseik opgemerkt. "Het is niet helemaal zeker dat de vlinder niet door menselijk toedoen in Westerlo verscheen, maar het is evenmin onwaarschijnlijk dat het opnieuw een klimaat-nieuwkomer betreft", aldus Natuurpunt.

De milieuorganisatie wijst hierbij op het feit dat de laatste jaren verschillende lang verdwenen of nieuwe soorten in Vlaanderen opduiken. Dat is ook het geval met de vlinderfauna. Natuurpunt verwijst naar kaasjeskruiddikkopjes, de braamparelmoervlinder en het scheefbloemwitje. Volgens de Climate Risk Atlas voor vlinders uit 2008 wordt het klimaat tegen 2050 gunstiger voor soorten zoals de steppeparelmoervlinder.

De kern van het leefgebied van de steppeparelmoervlinder is Centraal- en Oost-Europa tot in Siberië. In ons land zijn er nog enkel kleine populaties te vinden in de Gaume, in het uiterste zuiden van het land. Ook in Nederland is de soort slechts hoogst uitzonderlijke aanwezig. De soort is meestal honkvast, maar kan bij aanhoudende warme weersomstandigheden wel grote afstanden afleggen. (Belga)