Traditioneel is er in deze periode de groots opgezette solidariteitsactie Music for Life. Dit najaar heeft ook het Diamantmuseum zijn schouders onder een ‘goede doel’-actie gezet.


De solidariteitsactie met AMAR is er gekomen naar aanleiding van de lopende tentoonstelling “Circuito dos Diamantes” – een expo die het museum presenteert n.a.v. het internationaal kunstenfestival Europalia , deze keer gewijd aan Brazilië.(www.circuitodosdiamantes.be)

Het Diamantmuseum had zich tot doel gesteld om R$6000 (ca. 2.816 euro) in te zamelen om houtmeester José Marinho gedurende 6 maanden aan de slag te helpen. Dankzij de sponsoring van zijn loonkost kan José de basiscursus houtbewerking in de favelas van Rio de Janeiro verder zetten en er houten speelgoedjes maken met de kinderen

Deze houten speelgoedjes, die normaliter worden aangeboden via de artisanaatmarkten in Rio, zijn dit najaar exclusief via de museumshop verkocht. Samen met de inkomgelden van de speciale Braziliëdag van zondag 27 november, is er een totaalbedrag van 3745 euro ingezameld.

“Ik ben zeer tevreden over deze solidariteitsactie van het Diamantmuseum. Ze toont aan dat ook relatief bescheiden inzamelingen, voor de betrokkenen een wereld van verschil kunnen betekenen. Het verheugt me eveneens te mogen vaststellen dat onze provinciale instellingen bij elkaar te rade gaan en samenwerken”, aldus gedeputeerde voor Cultuur, Peter Bellens. “Een eenvoudig telefoontje naar het Noord-Zuidbeleid dat onder het departement Onderwijs, Veiligheid en Jeugd ressorteert, heeft in dit geval geleid tot een unieke samenwerking”.


Voor de steungroep “Straatkinderen van Rio – project AMAR” nam mevrouw K. Denis de cheque namens het Diamantmuseum Provincie Antwerpen in ontvangst van gedeputeerde P. Bellens. Mevrouw Denis was nog afgelopen zomer bij Jan Daniëls in Rio en zet zich lokaal in voor AMAR.

Als partner van VIC, een non gouvernementele organisatie die ijvert voor de rechten van kwetsbare kinderen zoals straatkinderen in onder meer Brazilië, zet AMAR zich al jaren in voor deze straatkinderen en tracht hen vanuit een riskant zwerversbestaan terug naar (t)huis te begeleiden (Vlaams Internationaal Centrum : www.vicngo.be)
 

De expositie “Circuito dos Diamantes”  

wanneer : tot en met dinsdag 10/1/2012 (het museum is aansluitend gesloten van 11/1 t.e.m 1/2/2012. Heropening op 2 februari 2012

waar : Diamantmuseum Provincie Antwerpen; Kon. Astridplein 19-23 te 2018 Antwerpen. www.diamantmuseum.be (let op: op 24/12 en 31/12 is het museum uitzonderlijk gesloten vanaf 15u / ook gesloten op 25 & 26/12 en op 1 en 2/1/2012).