Steve Jobs is niet langer de CEO van technologiegigant Apple. De 56-jarige Jobs heeft zelf zijn functies binnen het bedrijf neergelegd. "Ik kan niet meer voldoen aan de verwachtingen", zo klinkt het in een mededeling.

obs is de oprichter en bezieler van het populaire merk en bouwde zijn imperium sinds 1977 (kleine foto) vanuit een garage uit tot een multinational. Het bedrijf richtte zich in de beginjaren vooral op de computermarkt, maar de voorbije jaren scoorde Apple ook met uitvindingen als de iPod, iPhone en iPad. De totale beurswaarde van het bedrijf werd recent nog hoger ingeschat dan dat van eeuwige concurrent Microsoft.

Het vertrek van Jobs komt niet als een verrassing. Hij kampte de voorbije jaren met gezondheidsproblemen. Jobs lijdt aan een ongeneesbare vorm van pancreaskanker en onderging ook al een levertransplantatie.Tijdens zijn laatste publieke optreden, bij de voorstelling van de iCloud, zag hij er erg verzwakt uit. Sinds begin dit jaar was hij in ziekteverlof.

"Er komt een moment dat je niet meer kan voldoen aan de verwachtingen en verplichtingen van een CEO. Ik heb altijd gezegd dat ik de eerste zou zijn om dat te zeggen wanneer het zo was. Helaas is die dag nu gekomen."


"Wat betreft mijn opvolger, adviseer ik met kracht dat we ons opvolgingsplan uitvoeren en Tim Cook (foto links) benoemen als CEO van Apple. Ik heb er alle vertrouwen in dat Apple's mooiste en meest innovatieve dagen nog moeten komen. En ik verheug me erop toe te zien op en bij te dragen aan succes in een nieuwe functie. Ik heb sommige van de beste vrienden van mijn leven gemaakt bij Apple, en ik bedank jullie allemaal voor de vele jaren waarin ik aan jullie zijde heb mogen werken."

Jobs was de afgelopen 14 jaar CEO van Apple. Hij zal worden opgevolgd door Tim Cook, de huidige nummer twee in het bedrijf. Cook is 50 jaar oud en werkt al sinds 1998 voor Apple. In 2004 en 2009 verving hij Jobs al eens als bestuursvoorzitter. Cook is als COO al geruime tijd verantwoordelijk voor de dagelijkse beslissingen bij Apple. Jobs blijft wel nog een oogje in het zeil houden. Hij krijgt een zitje in de raad van bestuur.