Ook tijdens de hittegolf de komende dagen is het belangrijk alle coronamaatregelen (zoals het houden van 1,5 meter afstand, voldoende de handen wassen, uw fysieke sociale contacten te beperken) na te leven en waar verplicht correct een mondmasker te blijven dragen.

Dit betekent dat het mondmasker mond én neus bedekt.

Airconditioning géén bron van virusbesmetting

Viroloog Steven Van Gucht gaf nog bijkomende uitleg over het correct gebruik van ventilatoren en airconditioning.

"Ventilatoren kunnen door een sterke luchtstroom grote druppels verder verspreiden, gebruik ze daarom best enkel binnen het eigen huishouden en laat ze niet rechstreeks op mensen blazen.

Airconditioning is geen bron van virusbesmetting, maar het is wel belangrijk het systeem zo in te stellen dat er steeds een deel verse lucht wordt ingeblazen.

Anders gaat telkens opnieuw dezelfde lucht door de kamer en is er geen verdunningseffect. Het is ook belangrijk airco's goed te onderhouden en de filters regelmatig te vervangen."

Het Crisiscentrum benadrukte nogmaals dat de hittegolf geen aanleiding mag geven om de algemeen geldende coronamaatregelen te overtreden en bijvoorbeeld buiten met meer dan 10 mensen tegelijkertijd samen te komen.' (VRTNWS)  Foto Jimmy Maes Ind. / Nnieuws.