Stichting Kempens Landschap toont uniek erfgoed tijdens Open Monumentendag
Op zondag 10 september vindt de 35e editie van Open Monumentendag plaats. Ook Stichting Kempens Landschap, de tweede grootste eigenaar op het vlak van monumenten in Vlaanderen, opent die dag de deuren van een aantal unieke sites.
Zo kan je een kijkje nemen bij de recent gerestaureerde eendenkooi van Bornem. In Puurs-Sint-Amands en Lille leer je meer over historische windmolens. Ook Brik Boom, een voormalige steenbakkerij in de Rupelstreek, zet de deuren open. In het Ursulineninstituut in Sint-Katelijne-Waver kan je de neogotische kloosterkerk en twee prachtig bewaarde refters ontdekken.
Vlaanderen maakt zich op voor het grootste eendaagse cultuurevenement van het jaar op zondag 10 september: Open Monumentendag. Onder de noemer "Met hart en ziel" ligt de focus dit jaar op de mensen, verhalen en tradities die verbonden zijn aan onze monumenten.
Je ontdekt niet enkel het erfgoed, maar ook de verhalen die erachter schuil gaan. Stichting Kempens Landschap koestert samen met zijn partners waardevolle historische landschappen en erfgoed in de provincie Antwerpen. Aanstaande zondag kan je kennismaken met een aantal bijzondere domeinen van deze organisatie.
Bezoek de oudste eendenkooi van Europa
Langs een oude arm van de Schelde ligt de eendenkooi van Bornem. Deze unieke, beschermde constructie bevindt zich op het kasteeldomein van Marnix de Sint-Aldegonde en werd eeuwenlang gebruikt om wilde eenden te vangen. De eerste vermelding dateert van 1318, waardoor het vermoedelijk de oudste eendenkooi van Europa is. De afgelopen maanden werd op initiatief van Stichting Kempens Landschap de eendenkooi met veel zorg gerestaureerd. Met Open Monumentendag wordt dit ongekend stukje erfgoed voor het eerst opengesteld voor het grote publiek. Meer info: https://bitly.ws/TW3f
Win een verblijf in een molen
De Zwarte Molen in Lille werd gebouwd in 1863 en was in bedrijf tot in de jaren 1930. Een zware storm bracht ernstige beschadigingen toe aan het gebouw, waarna men de wieken verwijderde en de overblijvende molenromp omvormde tot woonhuis. In 2016 schonk de huidige bewoonster de windmolen aan Stichting Kempens Landschap. De molen wordt momenteel klaargestoomd tot een erfgoedlogies. Tijdens Open Monumentendag maak je op deze locatie kans om één van de eerste verblijven in de molen te winnen. Meer info: https://bitly.ws/TWkv
Een molen in wording
Breng zondag een bezoek aan de site in de Molendreef in Puurs-Sint-Amands waar binnenkort de Gansakkermolen wordt opgericht. De Gansakkermolen is een houten molen uit 1797 en stond oorspronkelijk in Geel. Na jaren van inactiviteit werd de molen gedemonteerd en in 2014 gekocht door de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon om hem in Puurs-Sint-Amands opnieuw op te bouwen.
De komende jaren zal Stichting Kempens Landschap, in nauw overleg met KVNS en Puurs-Sint-Amands, de restauratie van de Gansakkermolen op zich nemen. Het is nog even wachten tot de molen is opgebouwd, maar tijdens Open Monumentendag kom je alvast meer te weten over de toekomstplannen. Meer info: https://bitly.ws/TWpx
De Gansakkermolen is trouwens niet de enige molen die zijn deuren opent op 10 september. Ook In Stormen Sterk (Gierle), de Stenen Molen (Ranst) en de Scherpenbergmolen (Malle) doen mee!
Fabelachtige taferelen in Sint-Katelijne-Waver
Het Ursulineninstituut in Sint-Katelijne-Waver herbergt meer dan één erfgoedparel. In de neogotische kloosterkerk bevinden zich prachtige gebrandschilderde glasramen, een marmeren altaar met Sint-Ursulabeeld en unieke kerststal. Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan de La Fontainerefter en de Mariarefter. In de eerste maak je kennis met de fabels van La Fontaine op 19 wandschilderingen van de hand van Walgrave. In de tweede refter ontdek je 15 wandschilderingen van Mariaoorden in binnen- en buitenland. De Wintertuin zelf is gesloten voor restauratiewerken en daarom niet geopend tijdens Open Monumentendag.
Meer info: https://bitly.ws/SVoQ
Schoorsteenbouwers in Brik Boom
Tijdens Open Monumentendag wordt er op de site van Brik Boom, een voormalige steenbakkerij in de Rupelstreek, aandacht geschonken aan de recente gerestaureerde schoorsteen. Je kan er een expo bezoeken over de schoorsteenbouwers die de schoorsteen van de ringoven bouwden en restaureerden. Ontdek hoe de schoorsteen jarenlang synoniem stond voor de bedrijvigheid op de steenbakkerij tot ze uiteindelijk in verval raakte en weer in haar oude glorie werd hersteld. Ontdek deze boeiende site die je meeneemt naar het buitengewone verleden van de Rupelstreek.