De Stichting Lokaal Fonds ondersteunt lokale meerwaardeprojecten binnen Dessel en Mol. Het Lokaal Fonds is één van de voorwaarden voor het bergingsproject voor laag- en middelactief radioactief afval dat momenteel voorbereid wordt.

De eerste projectoproep die eind 2018 gelanceerd werd, leverde 150 aanvragen op voor de gemeenten Dessel en Mol. Ruim 50 Desselse projecten kregen in de raad van bestuur hun beslissing.

18 projecten zullen in Dessel ondersteund worden en voor één project is de beslissing nog in beraad.

De 99 Molse projecten worden momenteel nog beoordeeld en zullen deze zomer bekend gemaakt worden.

De Stichting Lokaal Fonds ondersteunt lokale meerwaardeprojecten binnen Dessel en Mol. De financiering van het Lokaal Fonds is gekoppeld aan het verkrijgen van de nucleaire vergunning voor de bergingsinstallatie voor laag- en middelactief radioactief afval die momenteel voorbereid wordt.

Op 17 december 2018 heeft de Stichting Lokaal Fonds haar allereerste projectoproep gelanceerd, met als centrale slagzin "Ik vraag 't aan". Tot 17 februari 2019 konden Desselse individuen en organisaties een aanvraag indienen. Voor Molse projecten liep de oproep een maand langer.

Voor Dessel werden 52 projecten ingediend. Voor Mol waren het 99 projecten.

"We zijn blij met deze grote interesse die in de lokale gemeenschap bestaat voor deze eerste projectoproep bij het Lokaal Fonds", vertelt voorzitter Stijn Valgaeren.

"De Raad van bestuur van de Stichting Lokaal Fonds heeft voor de Desselse projecten de goedkeuring gegeven aan 18 projecten en houdt voor één project de beslissing nog in beraad. De Molse projecten worden op een volgende vergadering behandeld.

De projecten in Dessel krijgen telkens maximum 70% van de bewezen kosten als ondersteuning waarbij de bovengrens alleszins 2.500 euro per project is. Dit alles hangt natuurlijk samen met de projectaanvraag die werd ingediend.

Alle projecten werden door een beoordelingscommissie getoetst aan criteria die vooraf werden vastgelegd voor deze projectoproep. Projecten die niet geselecteerd werden, voldeden onvoldoende aan deze criteria.

Het Lokaal Fonds wil met haar ondersteuning een hefboom bieden voor de duurzame meerwaarde en maatschappelijke bindingskracht van de geselecteerde projecten."

Enkele van de goedgekeurde Desselse projecten zijn:

- vernieuwing van het meubilair in De Swing (een vergader-/crealokaal beheerd door het woonhuis De Hei).

- Hop Up, een innovatief speelhulpmiddel ontleenbaar voor alle Kinderopvanginitiatieven in Dessel

- de organisatie van een internationaal G-sport Basketbaltornooi in Dessel met focus op gemengde teams van personen met een beperking en valide sporters

- kasten voor een educatieve tentoonstelling van de natuurvereniging Den Bunt

- duurzame nieuwe verlichting voor een opwaardering van de door inwoners van de Hei beheerde Kristoffelzaal

- volksspelen om ontmoetingskansen voor senioren in het Scholeke van Brasel te verhogen

- een speeltuig, door iedereen te gebruiken, aan het nieuwe heem van de Chiromeisjes in Witgoor

- Reewildspiegels voor de Desselse Wildbeheereenheid voor meer verkeersveiligheid en dierenwelzijn

- een honderdveld op de speelplaats van een basisschool

- nieuwe pupiters voor de fanfare De Eendracht

- een personen- en goederenlift in het stadion van Witgoor Sport voor een betere toegankelijkheid

Met alle organisaties van goedgekeurde projecten zal de Stichting Lokaal Fonds een overeenkomst sluiten voor de toegezegde ondersteuning.

Op de website www.lokaalfonds.be zal over deze projecten later meer te vinden zijn.

Er wordt overwogen om eind 2019 al een tweede oproep te doen voor projecten in Dessel.

Van zodra er nieuws is over de goedkeuring van de Molse projecten, zullen wij u ook informeren.