In Herenthout moet de lokale lijst Gemeentebelangen (GBL) van burgemeester Patrick Heremans vanaf 2019 genoegen nemen met een plaats op de oppositiebanken. Het kartel Eenheid-N-VA en CD&V hebben een coalitie op de been gebracht met Eenheid-kopstuk Stijn Raeymaekers als burgemeester. Raeymaekers rondde als enige de kaap van 1.000 voorkeurstemmen.

Eenheid-N-VA is voortaan de grootste fractie met 8 zetels, terwijl de twee partijen er in 2012 opgeteld slechts 6 hadden. CD&V voegt er daar 3 aan toe om tot een meerderheid van 11 op 19 zetels te komen. GBL beet in het zand en zakte van 8 naar 6 zetels. Ook S.A.M.E.N. (2 zetels) moet tevreden zijn met de oppositie. (belga)


De coalitie komt al naar buiten met twee speerpunten. "Een belangrijke voorwaarde van het bestuursakkoord was dat er zal ingezet worden op gescheiden fietspaden en het onderhoud van fiets- en voetpaden. Daarnaast zal dierenwelzijn erbij komen als aparte bevoegdheid. Onlangs was er in Herenthout nog discussie over het zwerfkattenbeleid. Er waren klachten dat niet de meest diervriendelijke reglementen gevolgd worden omdat er bij de diensten geen eenduidige richtlijnen zijn. Met een schepen van Dierenwelzijn willen we dat verbeteren."