'Terwijl jonge boeren massaal zullen afhaken wegens het gebrek aan perspectief en zekerheid door het stikstofakkoord, blijft de Vlaamse regering het bad verder vullen door in de industrie wel vergunningen te verlenen', zegt Phille Renders,      voorzitter Groene Kring Antwerpen na na de protesten in de buurt van Neos in Kallo.

'Groene Kring, de grootste organisatie van jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen, kan niet anders dan concluderen dat dit absurd en onzinnig is. Om dat kracht bij te zetten, stonden ze vandaag met een aantal tractoren en een symbolisch bad bij de site van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven.

Sinds het stikstofakkoord eind februari werd voorgesteld, zijn de zorgen bij jonge boeren heel groot. Hun toekomst dreigt in rook op te gaan en generaties jonge boeren zullen afhaken door dit akkoord.

Het akkoord offert de lansbouwsector helemaal op, maar voor de industrie blijkt er wel veel mogelijk te zijn.  Zo kreeg Ineos, dat nochtans een uitstoot heeft die gelijk is aan 100 gemiddelde melkveebedrijven, onlangs zijn vergunning van de Vlaamse regering.

De Vlaamse regering vult het stikstofbad dus verder, terwijl de boeren het moeten legen.

Phille Renders, melkveehouder en provinciaal voorzitter van Groene Kring Antwerpen en Lies Bernaerts, varkenshoudster en lid bij Groene Kring spraken er landbouwers toe.

“Als landbouwer willen wij veel inspanningen leveren, maar de Vlaamse regering vult het bad dat wij alleen moeten legen gewoon verder. Jonge boeren zullen niet meer starten door dit beleid. Maar dat is blijkbaar ondergeschikt aan de Antwerpse haven”, stelt Phille Renders, melkveehouder en voorzitter van Groene Kring Antwerpen.