In Antwerpen en omgeving neemt het aantal oproepen voor stormschade maandagvoormiddag stilaan af, na de passage van Ciara. De Brandweer Zone Antwerpen zit intussen aan ruim 950 meldingen, waarvan er nog zowat 200 openstaan.

Er moeten vooral nog heel wat mensen met ondergelopen kelders worden geholpen, klinkt het. In de regio Mechelen was het zondagavond en -nacht ook erg druk voor de hulpdiensten. De Hulpverleningszone Rivierenland voerde al meer dan 800 interventies uit.

In de Kempen lijkt de storm ditmaal minder hard te hebben toegeslagen. De Hulpverleningszone Taxandria in de regio rond Turnhout kreeg 266 oproepen, waarvan er nog 43 openstaan. Het gaat vooral om omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen.

In Arendonk belandde een boom op de weg aan Lusthoven en in Ravels vloog een stuk dak en gevel van een woning weg. Aan de andere kant van de Kempen viel maandagochtend in Grobbendonk een boom op de rijbaan op de Herentalsesteenweg, net toen er een wagen langsreed. De bestuurder liep gelukkig slechts lichte verwondingen op. De baan was er een uurtje versperd.

De stad Antwerpen houdt maandag haar parken nog dicht omdat er nog rukwinden voorspeld worden. Zoals eerder bekendgemaakt, worden om 14.30 uur de waterkeringspoorten aan de Scheldekaaien gesloten omdat stormtij ervoor zou kunnen zorgen dat het water van de Schelde over de blauwe steen loopt. De groendomeinen van de provincie Antwerpen gaan trouwens wel al opnieuw open. (Belga)