Zondag zal een storm over ons land trekken met veel regen en felle rukwinden tot 130 kilometer per uur.  Die storm heeft een naam gekregen, "Ciara".

Zondagavond en in de nacht naar maandag worden bij de passage van het koufront, in combinatie met de straalstroom, de zwaarste rukwinden verwacht die tijdens buien kunnen oplopen tot 130 km/u. 

Maandag blijft het in een krachtige westelijke tot zuidwestelijke stroming onstuimig met felle buien en rukwinden tot 90 à 100 km/h.

In de provincie Antwerpen worden er maatregelen genomen voor de passage. De gemeente Mol overweegt de kermis aan Achterbos zondag gesloten te houden als de veiligheidsrisico's zondagochtend als te groot worden ingeschat. Ter compensatie mag de kermis wel al zaterdag starten. (bw) foto archief Nnieuws.

Wat doe ik bij schade of wateroverlast?

Wanneer de situatie levensbedreigend of bijzonder kritiek is, belt u naar het noodnummer 112. Dit nummer is voorbehouden voor dringende medische hulp of dringende brandweerhulp.

Niemand in levensgevaar? Dan kunt u terecht op het noodnummer 1722, dat voorbehouden is voor niet-dringende brandweerinterventies.

U kunt ook een formulier invullen op stormschade.vlaanderen en zo online brandweerhulp aanvragen of online een professionele helper zoeken (zoals een opruimingsfirma of boomzager).

Kruip niet zelf op uw dak of op stellingen tijdens de storm, maar wacht tot de brandweer ter plaatse is. De ordediensten vragen burgers om zo veel mogelijk binnen te blijven. Zo brengt u uzelf en anderen niet in gevaar.

UPDATE 22u :

Rukwinden tot 130 km/uur.
Brandweer Zone Antwerpen kreeg al meer dan 700 oproepen.
De twee Kempense brandweerzones ontvingen al 260-tal oproepen.
Spoorverkeer zal ook maandag verstoord zijn.

Regio Kempen Neteland : 'Het gaat vooral om omgewaaide bomen, afgerukte dakpannen en ook enkele beschadigde gevels', zegt kolonel Koen Bollen, brandweer Kempen. 'Onze brandweerzone verwacht ook maandag nog een berg werk.'

Puntgevel nieuwbouwwoning op Elsum stort in

Aan Elsum in het centrum van Geel viel zondagavond rond 19.50u een puntgevel van een nieuwbouwwoning ingestort. De stenen kwamen op het pand ernaast terecht.  Het klimteam van brandweer Kempen post Mol kwam ter plaatse. De centrumstraat bleef de hele avond afgesloten voor het verkeer.

Update maandag 08.10u

Op de N13 (Lierseweg aan Wolfstee Herentals) raakte een vallende tak maandagmorgen rond 7.10uu een rijdende auto. De tak ging door de voorruit, maar de bestuurder kwam er  met lichte verwondingen vanaf. Omdat er nog meer takken en bomen op de weg lagen, heeft politie Neteland de gewestweg een tijd afgesloten tot de brandweer alles in stukken had gezaagd.'