Een uitloper van de orkaan Gonzalo komt onze richting uit en daardoor kan het flink gaan waaien. Op zee stormt het en aan de kust is het stormachtig. In Antwerpen worden de waterkeringspoorten gesloten, aan de kust wordt het stormtij in de gaten gehouden en het betreden van de provinciale domeinen wordt afgeraden. De parken en bossen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden zelfs gesloten.

Vanavond wordt een vrij krachtige wind verwacht, en aan de kust zelfs een krachtige tot harde wind, met windstoten van 80 tot 90 km/u en aan de kust zelfs tot 100 km/u. Het gaat ook regenen en tijdens de buien en onweders kan de wind eveneens 100 km/u halen.

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust treft momenteel alle preventieve maatregelen met het oog op gevaarlijk stormtij aan de kust komende nacht. Voor echte overstromingen wordt echter niet gevreesd, meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

Rond 1.30 uur bereikt het waterpeil wellicht zijn hoogste niveau. Verwacht wordt dat een krachtige stormwind van 8 tot 9 beaufort op de Noordzee golven tot drie meter hoog richting vasteland zal blazen.

"Daarmee wordt het alarmpeil ruimschoots overschreden. We trachten maximaal voorbereid te zijn", zo zei minister Weyts. Noodmaatregelen zijn niet aan de orde, volgens de minister, er wordt niet gevreesd voor echte overstromingen. Mogelijk treden de overstromingsgebieden in werking, maar normaal gezien kan al het water weer weg', aldus de minister.