U bent hier

'Stormloop maakt zichtbaar'

Herentals
09.05.2019 - 17.59u
Door: Mark Jaspers

Brief vanwege Stormloop-deelnemer Maarten Vansina

'Ik schrijf je met deze brief niet als communicatieman van Stormloop maar als humaan artistiek wezen. Wij maken als kunstenaars de komende weken het creatieve gezicht van regio Herentals zichtbaar, zetten dingen in het daglicht die anders niet of te weinig waargenomen worden.

We kennen elkaar nog niet en zullen dat pas doen na de opening van 11 mei, on the road...

In het kader van het Kunstenparcours voor participanten neem ik zelf deel als kunstenaar met mijn expo Inversie waar ik een artistieke vertaling geef aan een toevallige, prachtige maar ook dramatische ontmoeting met het Iraakse gezin Al Timimi in 2017.

Dit liet letterlijk sporen na en zorgt er tot de dag van vandaag voor dat een groep mensen het gezin in Herentals een blijvende plaats wil geven.

Daarom stapt een groep mensen na het vertrek van de Urban Run Stormloopt op met de familie, die sinds oktober 2015 in België is. We vragen aandacht van de lokale politiek en willen dit dossier niet verder zien als een nummer maar als een groep sterke individuen.

Er is een draagvlak, link met de stad en humanitaire nood om dit gezin lokaal te huisvesten. De leden van het gezin zijn dermate kwetsbaar dat uitwijzing of illegaliteit levensbedreigend kan zijn.

Voor de kinderen van het gezin is Irak net zo vreemd als voor onze eigen kinderen. Eens te meer omdat ondertussen de gehele familie langs vaders kant de regio verlaten heeft.

Na hun 2de negatieve uitspraak eind 2017 werden zij uit hun OCMW huis gezet op de kruising van de Paepestraat en Kerkplein Herentals en "opgehokt" in agrarisch gebied aan de Nederlandse grens in Turnhout op de Steenweg op Zondereigen.

Kan het nog symbolischer? In het een kamer van vier op drie meter slapen en leven ze met een gezin van vijf met alle gevolgen van dien op zowel hun psychologische als mentale weerbaarheid. Nogmaals: dit gezin is kwetsbaar, laaggeschoold en was veel te lang slecht omkaderd.

Veel te lang probeerden ze niemand tot last te zijn en torsten ze hun verhaal alleen op eigen schouders. Ze verspilden daardoor kostbare tijd. Iedereen die bekend is met dergelijke juridische materie weet dat gesloten zaken moeilijk te heropenen zijn. Ze willen zo graag werken, erkend worden en evenwaardig zijn dan te leven van goodwill en de aalmoezen van de goegemeente...

Op 11 mei verzamelen we met schoolgenoten, mede ouders, vrienden, sympathisanten… om 11u30 aan ’t Schaliken. We stappen het Stormloop parcours af en hopen daar terug om 14u 15 aan te komen net op tijd of misschien te laat...  voor de opening.

Deze twee uren is ongeveer de tijd die de 9-jarige zoon Mohamad nodig heeft om dagelijks van zijn verblijfplaats tot in zijn school in Herentals te geraken. In tabel de locaties waar wij met tijdsaanduiding zouden passeren. Misschien komen we jullie tegen.

Gedurende de expo zal de familie de verschillende locaties bezoeken. Indien jullie foto’s, selfies, tekeningen… zouden kunnen maken en deze eventueel als “ voetnood” kunnen toevoegen aan een expo of doorsturen, dan is dat een bewijs dat jullie hen gezien hebben.  

Op deze manier worden zij dan ook letterlijk steeds zichtbaarder op Stormloop. Dat gezien worden is veel waard. Er is ook een witte muur op Kerkplein 2 waar zaken kunnen worden geschreven, toegevoegd en waar je een deel kan worden van een kunstwerk.'

imageMeer nieuws

Schrijf je in voor de cursus meester-molenaar

Mol 21.05.2019 - 11.28u reading time5min

Levende Molens vzw en erfgoeddienst k.ERF zoeken nieuwe meester-molenaars die het eeuwenoude molenambacht onder de knie willen krijgen. Dit najaar start in Mol een 10-delige cursus. Twijfel je nog? Enkele molenaars vertellen op donderdag 23 mei in B&B 's Heerenhoef aan de Retiese watermolen vol vuur waarom zij voor het vak kozen.

Gemeentebestuur schenkt 3.250 euro noodhulp aan zwaar getroffen Mozambique

Mol 21.05.2019 - 11.23u reading time3min

De gemeenteraad besliste op 20 mei om 3.250 euro uit het noodhulpfonds over te maken aan Mozambique. Begin dit jaar werd dit land zwaar getroffen door de cycloon Idai. Heel wat mensen verloren alles. De beslissing kwam er na aanvraag van het Consortium 12-12 voor het toekennen van noodhulp en na positief advies van de derdewereldraad. Wil je de slachtoffers ook steunen? Doe dan een gift via www.1212.be.

Formule 1-legende Niki Lauda is overleden

Internationaal 21.05.2019 - 06.21u

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout
Nationaal | Provincie Antwerpen 21.05.2019 - 06.15u

€5.000 voor REVAlution Center To Walk Again

Herentals 21.05.2019 - 06.09u

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 20.05.2019 - 23.16u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto