De brandweer van de zone Kempen, in onder meer Geel, Herentals en Mol, heeft tussen de 550 en 600 oproepen ontvangen voor stormschade. Het overgrote deel daarvan betreft bomen, dakpannen en zonnepanelen die gaan vliegen zijn.

Er is sprake van één lichtgewonde: een persoon die gevallen is in zijn woning in Balen, waar een boom op viel. Op verschillende plaatsen zijn ook delen van daken weggevlogen, zoals een deel van de kantine van VC Herentals op St.-Janneke.

Het stormweer heeft ook aan restaurant 't Schipke in Herenthout schade veroorzaakt. Een deel van de paraplu boven het rooklokaal van de horecazaak is vernield.

Maximaal aantal hulpverleners

"De zeven brandweerposten die samen zone Kempen vormen zetten iedereen in die beschikbaar is", zegt kolonel Koen Bollen. "Soms zijn we op 30 plaatsen tegelijk bezig. Vandaag krijgen we zeker niet alles gedaan. We merken wel dat de mensen ook beginnen af te bellen, die gebeld hadden 'in het heetst van de storm' maar achteraf zien dat de schade eerder beperkt is of dat ze zelf voor oplossingen kunnen zorgen."

Bollen is ook tevreden over de werking van het e-loket waar meldingen van schade kunnen worden gedaan.

Op de Broechemsesteenweg ter hoogte van de brug over het Netekanaal in Nijlen viel een boom op de weg.

Op de brug in Hezewijk in Noorderwijk viel een boom op de weg. De bestuurster die net kwam aangereden, kon nog net uitwijken en was erg onder de indruk.

Een grote boom versperde de weg aan het kruispunt met de Gebroeders de Winterstraat in Wechelderzande.

Aan De Warande in Turnhout is een stuk van een stelling naar beneden gevallen. In Balen-Wezel werd ter hoogte van het kruispunt Sportlaan-Weidestraat een elektriciteitskabel afgerukt.

In Kleinheiken in Tielen vielen 2 grote bomen om. Die sleurden ook de elektriciteitsdraden mee. Op de E19 in Meer is een vrachtwagen omvergeblazen.

In de Sterrestraat in Lier is een deel van de dakbedekking van een woning weggewaaid, in Nijlen moest de brandweer uitrukken voor een tipgevel van een woning in aanbouw en in de Berkenlaan in Kessel ging een deel van het dak vliegen.

(belga-BW Kempen)