Het Antwerpse hof van beroep heeft Kamiel V. (22) uit Herentals minder zwaar bestraft voor de poging tot doodslag op Michaël P. (53), die twee jaar geleden vier messteken in de buik kreeg op de Lierseweg.

In eerste aanleg had de twintiger daarvoor zes jaar cel gekregen. Het hof maakte daar donderdag vijf jaar van, waarvan drie jaar effectief. Hij moet zich wel laten begeleiden voor zijn drugsverslaving en psychologische problemen.

Michaël P. werd op 4 januari 2015 naar de woning van Freddy G. (44) op de Lierseweg in Herentals gelokt. De veertiger wilde hem een lesje leren, omdat hij toenadering had gezocht tot zijn 17-jarige dochter.

Toen hij ter plaatse kwam, werd hij door Freddy G., Kamiel V. en Bjorn S. (23) aangevallen. Ze hadden zich vermomd en waren gewapend met stokken en messen. Het trio had ook twee vechthonden, die het slachtoffer aanvielen.

Michaël P. werd geslagen en moest zich uitkleden. Zijn aanvallers wilden hem naakt in een hondenbench laten kruipen, maar dat weigerde hij. Hij zag kans om te ontsnappen en vluchtte de tuin in. Kamiel V. ging hem achterna en trakteerde hem op vier messteken.

De aanklager had 9 jaar cel gevorderd voor Kamiel V. en wilde de feiten geherkwalificeerd zien naar poging tot moord, maar het hof vond de voorbedachtheid niet bewezen. "Het is aannemelijk dat hij eerder handelde in een opwelling en uit schrik dat iemand het hulpgeroep van het slachtoffer zou horen", klonk het.

Om Kamiel V. aan te zetten tot een gedragsverbetering kreeg hij een minder zware celstraf opgelegd. Freddy G. en Bjorn S. werden in eerste aanleg veroordeeld tot respectievelijk vijf jaar cel en drie jaar, waarvan achttien maanden effectief, voor opzettelijke slagen en verwondingen.

Het openbaar ministerie was daartegen in beroep gegaan, maar besliste op zitting om daarvan afstand te doen. Hun straffen blijven dus behouden. (belga)