De correctionele rechtbank van Leuven heeft de verjaring uitgesproken van een strafvordering tegen 26 beklaagden. Zij waren door het parket bestempeld als criminele bende die zich toelegde op grootschalige drugshandel en wapentrafiek. De feiten dateren van 2007 tot 2010.

Op de beklaagdenbank zaten 22 mannen en vier vrouwen die door het federaal parket gedagvaard waren voor een haast eindeloze reeks misdrijven, met drugs en wapens als rode draad. De feiten vonden plaats van augustus 2007 tot maart 2010.

De criminele organisatie, die moest dienen voor het verwerven van vermogens-voordelen, had Diest, Hasselt en Beringen als uitvalsbasis.

De bende runde cannabisplantages in Hasselt, Nieuwerkerken, Beringen, Heusden-Zolder, Diest, Hechtel-Eksel en het toenmalige Meeuwen-Gruitrode. De beklaagden verkochten grote hoeveelheden marihuana (in Tessenderlo, Diest en Mol), amfetamines (in Diest, Beveren, Mol en Wuustwezel) en xtc (in Diest).

Tijdens het onderzoek namen de speurders grote hoeveelheden cash geld zonder duidelijke herkomst in beslag. Ze troffen op diverse locaties een heel wapenarsenaal aan. Van pistolen, vuur- en stroomstootwapens, messen, dolken en matrakken tot een granaat en honderden stuks munitie.

Een dreigende verjaring werd gestuit in oktober 2012. De rechtbank stelde nu vast dat de verjaring is ingetreden op 3 september 2018. Daardoor vervalt de stafvordering voor alle beklaagden. De kosten van het op 12 september 2017 ingeleide proces zijn volgens een voorlopige begroting opgelopen tot 202.389,10 euro. Die vallen door de verjaring ten laste van de Belgische staat. (Belga)