Projectontwikkelaar en bouwbedrijf Groep Van Roey uit Rijkevorsel heeft het Sint-Jozefinstituut in de Burchtstraat in Herentals, palend aan het begijnhof, gekocht van scholengroep kOsh.

"We hopen er tegen 2022 een residentieel woonproject te realiseren", zegt Peter Gestels, directeur ontwikkeling van de vastgoedpoot van Van Roey.

Het Sint-Jozefinstituut, bij honderden onderwijzeressen in de Kempen beter bekend als de 'Normaalschool', leverde meer dan honderd jaar juffen af tot ver buiten de provinciegrenzen.

De afgelopen jaren verhuisde eerst de lerarenopleiding naar Thomas More in Vorselaar en een paar jaar geleden sloot de school definitief de deuren, in het kader van een nieuw scholenplan bij Kosh.

Ene woonproject na het andere

Door de aankoop van Van Roey krijgt de omgeving van de Burchtstraat en het begijnhof weer een geweldige boost. Aan de overkant van de straat installeerde H-Estate/Molenwater Groep de afgelopen jaren al heel wat appartementen in de voormalige 'Oefenschool'.

H-Estate, van de Herentalse ondernemers Eddy Hendrickx en Ilse De Reze, pakt straks ook het nabijgelegen Instituut van de Voorzienigheid aan om er een groot woonproject uit te bouwen.

Met de aankoop van het Sint-Jozefinstituut door Van Roey nv krijgt Herentals er straks dus aan nog heel wat bewoners bij aan de groene rand.

Voorkant blijft

Bij Van Roey willen ze er geen gras laten over groeien. "We sloten een overeenkomstmet het kOsh, maar we staan nu natuurlijk nog maar aan het begin van het traject", zegt directeur Ontwikkeling Peter Gestels van Groep Van Roey nv. "We gaan nu overleggen met het stadsbestuur en de dienst Erfgoed om te zien wat we er kunnen en mogen doen."

Van Roey zal alleszins de voorkant van de voormalige school intact laten, bevestigt Peter Gestels. "We hopen volgend jaar in mei de bouwvergunning in te dienen en zouden het residentieel project graag helemaal af hebben tegen het voorjaar van 2022. Maar dat is het meest optimistische traject."

Het huidige Sint-Jozefsinstituut werd naar een ontwerp van architect J. De Vroey in 1904 opgericht op gronden van het begijnhof. Daarvoor werd de westkant van het begijnhof tegen de grond geslagen.

Sindsdien paalt het imposante gebouw met de karakteristieke vierkante toren de Burchtstaat af, voorafgegaan door een voortuintje met ijzeren hek.  Foto: archief Nnieuws

Bron GVA - 26/06/19 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.