Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Strategisch project voor de vallei van de Grote Nete goedgekeurd

Eind vorige week keurde de Vlaamse overheid het strategische project Het Grote Net[e]werk goed. Dat project werd door meer dan 25 lokale en bovenlokale partners ingediend om extra te investeren in de vallei van de Grote Nete.

Dankzij de goedkeuring kan de gebiedscoalitie ook tijdens de volgende legislatuur gecoördineerd en vol vertrouwen samen werken.

Heel wat lokale besturen, de provincie Antwerpen en andere bovenlokale partners verenigden zich om als gebiedscoalitie aan de toekomst van de vallei van de Grote Nete te werken.

Via het strategische project schakelen de partners een versnelling hoger. Het project omvat een ambitieus uitvoeringsgericht programma om de Grote Nete, de omliggende natuurgebieden en de nabijgelegen bebouwde kernen klimaatveilig in te richten. Zo wordt met hoge ambitie ingezet op een veerkrachtige, klimaatrobuuste, biodiverse en beleefbare vallei.

 

Waarom dit strategische project?

Riviervalleien zoals de vallei van de Grote Nete vormen één van de belangrijkste dragers van de open ruimte. Ze zijn van onschatbare waarde omwille van hun grote rijkdom aan natuur en biodiversiteit, hun rol als labo voor klimaatadaptatie en hun uitzonderlijk recreatief potentieel. Meer dan ooit is duidelijk dat veerkrachtige valleigebieden cruciaal zijn in de steeds fellere strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering: meer droogte en meer wateroverlast.

 

Thematisch samen werken op verschillend projecten

De gebiedsgerichte aanpak focust zich op verschillende transversale thema’s waaronder water, natuur en beleving.

Centraal staat de uitvoering van vier complexe werven die van cruciaal belang zijn om de vallei te kunnen inrichten als een klimaatrobuuste en multifunctionele open ruimtestructuur.

De goedkeuring behelst middelen voor extra handen. De provincie Antwerpen zal nu op zoek gaan naar een projectcoördinator die samen met de collega’s van het gebiedsprogramma Grote Nete het geheel in goede banen zal leiden.

 

In het Grote Net[e]werk slaan lokale en bovenlokale instanties de handen in elkaar om te komen tot een veerkrachtige en klimaatveilige vallei. Benieuwd naar de toekomst? Kijk dan op www.grotenete.be. Je vindt er op interactieve manier info over het gebiedsprogramma en de verschillende projecten. Alsof je over de werfomheining kruipt!

Het Grote Net[e]werk is een initiatief van de provincie Antwerpen.

Het projectgebied omvat de vallei van aan de bovenlopen van de Grote Nete en haar zijrivieren Molse Nete en Scheppelijke Nete tot aan haar samenvloeiing met de Kleine Nete.

Deel dit artikel