De uitverkochte voorstellingen van 'Streepje Francken' in de St.-Waldetrudiskerk kregen telkens een staande ovatie. Een hoogtepunt in het programma van de jaarlijkse Erfgoeddag.  Bij dit warme weer zorgde de kerk voor een welgekomen afkoeling.

In 2016 was het 400 jaar geleden dat Frans I Francken in Antwerpen overleed. In 2018 is het 400 jaar geleden dat Ambrosius I Francken overleed.

De Franckendynastie speelde een vooraanstaande rol in de Antwerpse kunstwereld van de 16e en 17e eeuw. Beide broers, Frans en Ambrosius, werden in Herentals geboren. De Herentalse Sint-Waldetrudiskerk bevat 9 altaarstukken en schilderijen van de hand van verschillende leden van de familie Francken. Voor de Herentalse cultuurraad vormde dit een uitgelezen aanleiding om de Franckens en hun werk in 2018 eens bijzonder in de verf te zetten.

Isi Bogaerts kroop in de rol van Nicolaas Francken, de stamvader van de Franckens. Hij vertelde over zijn beroemde zonen, over hun werken in de Sint-Waldetrudiskerk en over de soms woelige tijden waarin ze leefden, met grote omwentelingen op politiek, religieus en cultureel vlak. 

Een knappe ode aan de Francken's.  (fb)