U bent hier

'Streepje Francken' knappe productie als eerbetoon

Herentals
06.03.2018 - 02.06u
Door: Herman Gezelle

Op zaterdag 21 en zondag 22 april brengen een 15-tal Herentalse verenigingen en individuele artiesten hun hoogst persoonlijke eerbetoon aan de werken van de familie Francken die al bijna 400 jaar of langer in de Sint-Waldetrudiskerk hangen.  Het programma speelt zich af op een groot podium achter in de kerk.

In de marge van dit project heeft Numismatica Herentals al een herdenkingsplaket gerealiseerd en hield Tabula Rasa een tentoonstelling "Geen heden zonder verleden".

Knappe productie met veel lokaal talent

Canta Libre uit Noorderwijk  neemt deel aan de uitvoering van "In die iudicii", geïnspi­reerd op het middenpaneel van het retabel van de Heilige Geesttafel.

Het Herentals Symfonisch Orkest, kortweg het H.S.O.,  neemt deel aan de uitvoering van "In die iudicii", geïnspireerd op het middenpaneel van het retabel van de Heilige Geesttafel.

Koninklijk Sint-Franciscuskoor : Dirigent Kristiaan De Becker liet zich inspireren door het tafereel van het laatste oordeel op het middenpaneel van het retabel van de Heilige Geesttafel. In zijn machtig muzikaal epos "In die iudicii", beschrijft hij de scheiding van de machten van goed en kwaad op het einde der tijden. Deze compositie zal uitgevoerd worden door een groot koor opgebouwd uit diverse Herentalse zangverenigingen samen met het Herentals Sympfonisch Orkest en met ondersteuning van het orgel van de Sint-Waldetrudiskerk.

Tabula Rasa : Het middenpaneel van het retabel van de wolwevers van Ambrosius Francken is verdwenen na de Beeldenstorm en werd nooit meer teruggevonden.

Marjan Van Ingelghem van Tabula Rasa gaat een hedendaagse zoektocht aan naar de opbouw van een typisch klassiek werk van deze oude meester en zorgt zo voor een nieuwe waardige invulling voor dit verloren paneel.

Theaterspektakel liet zich inspireren door het retabel van de Brouwers en de perikelen rond de levering en de betaling ervan. Ze schreven een komische sketch gebaseerd op historisch waargebeurde feiten. Sommige van de figuren hebben echt bestaan, andere zijn dan weer verzonnen. Een vette knipoog naar het Herentals van nu is hierbij nooit ver weg.

Trio Francisco liet zich inspireren door het schilderij "De prediking van Sint-Franciscus Xaverius", niet toevallig zijn patroonheilige. Hij licht details uit het schilderij en bespeelt ze samen met zijn trio op een muzikale wijze, waarbij Dirk de improvisatie (jazz, tango) met zijn klarinet niet zal schuwen.

Vocaal Ensemble van de Academie : Tijdens de uitvoering van "In die iudicii", de compositie bij het retabel van de Heilige Geesttafel, kan u het Vocaal Ensemble van de Academie aan het werk horen als het engelenkoor.

Vocaal Ensemble Markant laat zich inspireren door "De maagschap van Sint-Anna" en kop¬pelt een eeuwenoud Marialied aan een hedendaagse tegenhanger, die tevens een lofzang is voor alle moeders.

Zonnelied liet zich inspireren door het schilderij van "De aanbidding van de herders" en koos hiervoor uit zijn repertorium van meer dan 200 liede¬ren een mooi kerstlied, dat tevens vooruitblikt op Pasen en dus ook in april zeker niet uit de toon zal vallen.

Isi Bogaerts vertolkt tijdens "Een streepje Francken" stamvader Nicolaas Francken en vertelt als dusdanig doorheen het programma over het leven en werk van zijn beroemde zonen, over de woelige tijden waarin ze leefden en de grote politieke, religieuze en culturele veranderingen die daarmee gepaard gingen.

Bart Wuimus ondersteunt "Een streepje Francken" op verschillende momenten met live orgelmuziek en laat zijn improvisatietalent los op het schilderij "de aanbidding van de herders".

Bert Geeraerts laat van zich horen tijdens de evocatie met dans en muziek rond het altaar van de bakkers.

Mezzosopraan Rozelien Nys verleent haar medewerking aan de evocatie met dans en muziek rond het altaar van de bakkers.

Tina Van Roy ontwierp een choreografie geïnspireerd door het altaar van de bakkers.

Numismatica heeft zich in het project 'Een streepje Francken' geëngageerd met de realisatie van een herdenkingsplaket in brons en alpaca. Tevens zal ze een stand bemannen waar bezoekers vóór de vertoning, tijdens de pauze en na afloop, in een aangenaam Francken-sfeertje, kunnen genieten van een drankje.

Zaterdag 21 april om 20u en zondag 22 april om 15u in de St-Waldetrudiskerk : inkomtickets kosten €12 in voorverkoop, en €15 aan de kassa.

Tickets bestel je HIER.

Voorverkoop is ook mogelijk via de ticketbalie van 't Schaliken, Grote Markt 35, via de website www.streepjefrancken.be of via de deelnemende verenigingen. Gouden tickets kunnen enkel via de website gekocht worden. Een gouden ticket kost € 50 voor één persoon en € 70 voor twee personen.

Naast de inkomtickets ontvang je ook een herdenkingsplaket "400 jaar Francken" (waarde € 25), een programmaboekje en een boekje "De Franckens in Herentals" en een gratis drankje tijdens de pauze. Bovendien kan je gereserveerde plaatsen aanvragen.

Johan Temmerman/NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto