Nu 9 op de 10 provincies in alarmniveau 4 zitten in deze coronacrisis, heeft het Overlegcomité nog meer maatregelen aangekondigd in een poging de pandemie in te dijken.

Deze keer lag de focus op cultuur, jeugd en sport. Alle nieuwe regels zijn erop gericht om de komende weken onze niet-essentiële contacten in te perken, zo zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

1. Geen publiek meer bij alle professionele competitiesporten. Tot nu toe mochten er bij sportevenementen 200 toeschouwers binnen en 400 buiten aanwezig zijn.

2. Amateursporten boven 18 jaar gaan niet meer door. Voor -18-jarigen kan dat wel, maar die activiteiten mogen slechts worden bijgewoond door 1 gezinslid. Er mag ook geen drank of eten worden verkocht en er blijft een mondmaskerplicht rond de velden. Zwembaden blijven ook open.

3. In het hoger onderwijs wordt de (fysieke) bezettingsgraad in aula's en lesruimtes beperkt tot 20 procent. Mondmaskers zijn er altijd verplicht. Twee uitzonderingen daar: practica waar de maatregelen niet kunnen worden nageleefd en de lessen voor eerstejaars.

4. In theaters, bioscopen en concertzalen mogen niet meer dan 200 toeschouwers tegelijk aanwezig zijn. In bioscopen moeten er twee zitjes tussen elke groep. Uitzonderingen voor grote zalen (zoals het Sportpaleis of de Koningin Elisabethzaal) zullen tijdelijk niet meer worden toegestaan. Toeschouwers moeten ook op 1,5 meter zitten. Eten en drinken nuttigen en/of aanbieden mag er niet meer.

5. De capaciteit van het openbaar vervoer wordt aangepast om te drukke bussen, trams en treinen te vermijden tijdens de spitsuren.

6. Voor +12-jarigen zijn binnenactiviteiten bij de jeugdbewegingen niet langer toegestaan. Kinderen ouder dan 12 moeten er ook een mondmasker dragen. Ook overnachtingen zijn voortaan verboden.

7. Pretparken gaan dicht, dierentuinen blijven open voor het buitengedeelte. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel is er verboden. (VRTNWS)