De aanduiding van schepen Maurice Helsen (CD&V) door zijn partij als lijsttrekker voor de verkiezingen 2018 heeft bij heel wat Herenthoutenaren de wenkbrauwen doen fronsen. Volgens veel inwoners gaat het niet om een vervelend maneuver van de partij, maar ligt de oorzaak eigenlijk in de huidige opvolging van burgemeester Roger Gabriëls (Gemeentebelangen).

De Herenthoutse burgervader gaf te kennen er kortelings mee op te houden, dus moest er binnen de meerderheid een opvolger gekozen worden. Meteen stonden binnen het schepencollege 2 kandidaten recht om Gabriëls op te volgen. De grootste kanshebber is Patrick Heremans, beroepshalve directeur bij het kOsh in Herentals en partijgenoot van Gabriëls.

Maar ook de CD&V heeft een ambitieuse kandidaat in schepen Maurice Helsen. Heremans lijkt het te halen, zodat de CD&V in het Stoetersdorp de koppen bij elkaar stak en Helsen kon sussen met de belofte van het lijsttrekkerschap van de partij, met de duidelijke boodschap dat hij dan ook de kandidaat-burgemeester is voor de partij.

Vraag is hoe leeftijds- en generatiegenoten van Helsen binnen de CD&V zullen reageren en of zij hun ambitie kunnen wegsteken.

Wanneer burgemeester Roger Gabriëls zijn burgemeesterssjaal aan de haak hangt, is nog niet duidelijk.