Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Strong schools Heist : 'Inzetten op verbindende communicatie'

Elk jaar zet Strong Schools - een samenwerkingsverband tussen de Heistse secundaire scholen - in samenwerking met het lokale bestuur en met steun van Rotary zich in om leerkrachten en jongeren bewust te maken van een sociaal thema.

'Zo willen we jongeren sensibiliseren en hulpmiddelen geven om de huidige uitdagingen in onze maatschappij aan te gaan. Vorige jaren werkten we rond pesten, sociale media en armoede.

Dit schooljaar ligt de focus op verbindende communicatie. Tussen leerlingen onderling of tussen leerlingen en leerkrachten lopen de frustraties soms hoog op. Ze begrijpen niet altijd hoe de andere denkt, wat die voelt of nodig heeft. Dat uit zich in de manier waarop ze communiceren, zoals snel verwijten en oordelen.

Inzetten op verbindende communicatie maakt de kans op conflicten kleiner en zorgt ervoor dat je de anderen en jezelf beter begrijpt.

Voor de leerkrachten start het schooljaar met een boeiende inspiratiesessie van Imboorling, gegeven door Frederik Imbo. ‘Rondpunt, verbinding als het vierkant draait’ geeft de leerkrachten, aan de hand van een mix van theorie, praktijk en een portie humor, handvaten om toe te passen in hun communicatie.

Voor de leerlingen werken de secundaire scholen met het communicatiespel Eigen-Aardig, begeleid door De Aanstokerij. Zij begeleiden in elke school enkele spelsessies voor alle leerlingen van het derde jaar secundair. Spelenderwijs wisselen ze ervaringen uit over verschillende thema’s en hun gevoelens.'   

Deel dit artikel