Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) heeft het winterplan voor komende winter voorgesteld. Het plan zet in op efficiënt strooien, alternatieven voor strooizout en samenwerking met omringende regio's.

De strooidiensten starten de winter met een zoutvoorraad van 42.000 ton. Dat is een pak meer dan de 26.000 ton die vorige winter nodig was. Die winter was dan ook relatief zacht waardoor een resterende voorraad van 32.000 ton onaangeroerd bleef. "De strooidiensten zijn klaar voor de winter", zegt Crevits.

Het is de bedoeling om komende winter nog efficiënter te gaan strooien. Honderdtachtig strooiwagens worden uitgerust met een strooisysteem dat de hoeveelheid zout en de strooibreedte automatisch aan de weg aanpast. Dat moet een besparing van 20% opleveren. 

Net als vorig jaar is blokstrooien op de snelweg mogelijk bij extreme weersomstandigheden. Daarbij houdt de politie het verkeer tijdelijk tegen om strooiwagens de kans te bieden sneeuw te ruimen en te strooien.

Pekel in plaats van strooizout

Minister Crevits lanceert ook twee proefprojecten rond het gebruik van pekel in plaats van strooizout. Zo zal in Kortrijk worden getest of pekel de fietspaden sneeuw- en ijsvrij kan houden. Daarnaast zal het Agentschap Wegen en Verkeer het effect onderzoeken van het sproeien van pekel op de weg.

Bij dramatische winterse omstandigheden treedt het zogenaamde Winteractieprotocol in werking. Dit protocol bevat alle maatregelen die betrokken partijen als het KMI en de provinciebesturen in dat geval moeten nemen.

Daarnaast is ook afgesproken dat Vlaanderen nauwer gaat samenwerken met Wallonië en Frankrijk.

(belga)