Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stroom vanaf april 6 euro per maand duurder

In april zal de elektriciteitsfactuur fors duurder worden. 72 euro per jaar erbij is onvermijdelijk, luidt het bij de Creg. De beslissing valt volgende week.

De tariefverhoging is nodig om de groenestroomsubsidies te kunnen blijven betalen, zegt de energieregulator Creg die op 31 maart beslist over de aanpassing van de tarieven. De algemene verwachting is dat de prijsverhoging goedgekeurd zal worden. In de praktijk zal het neerkomen op een maandelijkse verhoging van het distributienettarief met 6 euro voor een gezin met een gemiddeld verbruik. Voorlopig zullen enkel de gezinnen en kmo's die aangesloten zijn op de elektriciteitsnetten van Eandis meer betalen. Dat is wel 80 procent van alle Vlaamse stroomverbruikers.

Eandis pleit al bijna een jaar voor een tariefverhoging. Tot voor enkele maanden hield de Creg de boot af. Dat de energieregulator intussen akkoord gaat met een tariefaanpassing heeft alles te maken met de explosieve toename van subsidievragen, vooral voor zonnepanelen. Eandis heeft al 540 miljoen euro moeten lenen om alle groenestroomsubsidies te kunnen uitkeren.

Bij de Creg zijn ze er niet voor te vinden om de onvermijdelijke tariefaanpassing beetje bij beetje door te voeren. De Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche (SP.A), pleitte daar gisteren voor in het radioprogramma Peeters&Pichal. Dat is het probleem voor je uit schuiven, vindt de energieregulator. Het ziet er immers naar uit dat de 72 euro extra de komende jaren niet zal volstaan om groenestroomsubsidies uit te keren aan alle Vlamingen die geïnvesteerd hebben in een hernieuwbare energie-installatie.

Freya Van den Bossche gaf gisteren alvast het startschot voor een grondige doorlichting van het bestaande subsidiesysteem. De grote vraag is hoe de overheid in de toekomst hernieuwbare energieproductie kan blijven aanmoedigen.
 

Bron : HetNieuwsblad.be

Deel dit artikel