Een studentendoop moet een onthaalritueel zijn en geen vernedering. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits woensdagmiddag gezegd na een onderhoud met vertegenwoordigers van studentenraden, hogescholen en universiteiten.

Crevits hoopt dat alle actoren snel concrete afspraken maken over een Vlaams charter rond studentendopen.Een 20-jarige student uit Edegem overleed vrijdagnamiddag nadat hij in een coma was geraakt na een uit een hand gelopen studentendoop.

Naar aanleiding van het incident riep Vlaams minister Crevits woensdag vertegenwoordigers van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij zich op haar kabinet in Brussel.

Volgens Crevits was het een emotioneel onderhoud. "De dood van de student heeft er diep ingehakt", zei Crevits achteraf tegen de pers. "We hebben twee emotionele overlegmomenten gehad. De studenten zijn heel zwaar aangeslagen. Ik hoop dat de emoties die er nu zijn, kunnen uitmonden in afspraken die iedereen kan honoreren."

De minister van Onderwijs benadrukte ook dat er een wil is om brede afspraken te maken rond studentendopen. De studentenverenigingen en de rectoren zijn volgens Crevits alvast vragende partij. "Er is afgesproken om de komende weken te werken aan concrete afspraken over een Vlaams charter, dat gedragen wordt door iedereen." Het is de bedoeling dat dat charter tegen het tweede semester rond is.

Nog volgens Crevits zijn er ontzettend veel verenigingen die nu al een charter hebben en in de best mogelijk omstandigheden een doop organiseren. "Een doop hoeft helemaal geen vernedering te zijn. Het moet een positieve onthaalceremonie zijn", aldus Crevits.

De studentenvertegenwoordigers benadrukten woensdagmiddag dat het om een constructief overleg ging. Ze willen voorlopig niet veel commentaar geven om de sereniteit te bewaren.

"Het was een constructief en productief overleg", reageert Serhat Yildirim, voorziter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). "We gaan met alle actoren overleggen over het algemeen Vlaams charter en bekijken hoe we het kunnen steunen."

De studenten hopen alleszins dat er snel een mentaliteitswijziging komt. "Het verantwoordelijkheidsgevoel moet centraal staan bij een studentendoop", aldus Yildirim.

De overleden student van de KU Leuven was lid van de studentenclub Reuzegom en raakte woensdagavond in kritieke toestand tijdens de studentendoop in Vorselaar. Mogelijk is het drinken van visolie de oorzaak, maar daar moet een autopsie uitsluitsel over brengen. (Belga)