De lesvrije week na de januari-examens is voor veel studenten een gelegenheid om erop uit te trekken. Dat dit niet altijd een skivakantie moet zijn, bewezen acht studenten Rechtspraktijk van de campus in Geel.

Zij trokken vorige week naar Polen en gingen zich in en rond Krakau informeren over hoe de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog de rechten van Joden en andere bevolkingsgroepen vermorzelden. Hun trip kadert in het project rond mensenrechten dat de studenten opzetten voor het vak '21st Century Skills'. Na een bezoek aan o.a. de concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau zijn de studenten overtuigde ambassadeurs van de mensenrechten geworden.

Mensenrechten

Mensenrechten, het respect ervoor, de schending ervan,... het is dagelijks in het nieuws. Een stroom vluchtelingen, kinderarbeid, honger en armoede,... het zijn maar een paar actuele voorbeelden van de schending van mensenrechten, ook al beseffen veel mensen het niet. Respect voor de mensenrechten moet daarom ook constant in de belangstelling gebracht worden.

Acht studenten Rechtspraktijk van Thomas More in Geel willen daaraan meewerken. Zij kozen mensenrechten als thema voor "21st Century Skills", een vak dat draait rond kritisch denken, samenwerken, creativiteit, communicatie, probleemoplossend denken,... Het helpt de sociale en culturele vaardigheden van jonge mensen aanscherpen.

"Als studenten zijn we dagelijks bezig met de praktijk van het recht. Met ons project willen we zelf vaststellen hoe het gesteld is met mensenrechten, ook vandaag", zegt Michiel Van Baelen. "Het beperken of het schenden van mensenrechten en de gevolgen daarvan, wilden we ook voor ons zo concreet mogelijk maken. En daarom trokken we naar Krakau in Polen".

Krakau en de gruwel van WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Nazi's Joden, homoseksuelen en andere bevolkingsgroepen al hun rechten af. Veel van hen vonden de dood in een vernietigingskamp. Vlakbij Krakau in Polen liggen de concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau. 'Het bezoek aan deze kampen maakte een diepe emotionele indruk en heeft ons echt geraakt', vertelt Stijn Maes, 'Je kan er zien waar het slechte in de mens toe in staat is. De koude met gevoelstemperaturen van -10 graden Celsius deed ons voelen in welke bittere omstandigheden de gevangenen in deze kampen moesten leven'.

Ook de fabriek van Oskar Schindler, die honderden Joden het leven redde door hen tewerk te stellen, het museum in Krakau en de zoutmijnen van Wieliczka waar heel veel Joden dwangarbeid verrichtten, stonden op het programma. En natuurlijk lieten de studenten de cultuur van de historische en religieuze stad Krakau met zijn 87 kerken niet links liggen.

'De trip naar Krakau staat stevig in ons geheugen gegrift', besluit Morgane van Ravestyn, 'Het heeft van ons overtuigde ambassadeurs van de mensenrechten gemaakt. Wij verwerken onze ervaringen in het rapport over ons project en we proberen er zoveel mogelijk collega's-studenten mee te bereiken.'

Meer informatie?

Stijn Maes (Voortkapel), Glenn Wouters (Westerlo), Morgane van Ravestyn (Turnhout), Emma Raemen (Mol), Gianni de Meulenaer (Mol), Michiel Van Baelen (Lommel), Antonia Landrieu (Oevel) en Yannick Vekemans (Voortkapel) trokken van maandag 6 t.e.m. donderdag 9 februari naar Polen in het kader van het vak 21st Century Skills.

Michiel Van Baelen | 0493 19 55 79 staat u graag te woord.Indien gewenst brengt hij u in contact met een of meerdere van zijn reisgenoten.