Carlo Queeckers (1906-1969) was als regisseur wellicht een van de grootste spelers op de Belgische filmscene van het interbellum. De meeste van zijn films zijn helaas verloren gegaan.

De enige uitzondering is Het leven eener groote abdij/La vie d'un grand monastère. De studenten van de Masteropleiding Theater- en Filmwetenschap van de Universiteit Antwerpen werkten een jaar lang rond deze 'Tongerlofilm'.

De film en de onderzoeksresultaten worden tweemaal gepresenteerd: op woensdag 8 mei 2019 om 20u in Cinema Zuid (Antwerpen) en op woensdag 22 mei 2019 om 20u in de bibliotheek van Westerlo.

Voorafgaand aan de vertoning voorzien de studenten een inleiding over de formele en stilistische analyse, het leven en het oeuvre van Carlo Queeckers, de productie van de film en de receptiegeschiedenis.

Aan de hand van geënsceneerde tableaus vertelt deze film de geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo, die in 1929 door een zware brand werd geteisterd. Kort na de grote brand schreef een groep kloosterlingen een scenario voor een film.

Met de opbrengsten van de film wilden ze een deel van de herstellingswerken bekostigen. De katholieke filmbeweging vond in de 24-jarige Queeckers de ideale kandidaat om dit verhaal over de geschiedenis van de abdij en het monastieke leven te verfilmen. Queeckers' film wordt gekenmerkt door een voorliefde voor de long take en picturale shotcomposities die aan de vroege Scandinavische film doen denken.

Het leven eener groote abdij bleef slechts ten dele bewaard. Op vraag van de abdij verzorgde CINEMATEK de digitalisering van een 35mm-kopie (80 minuten). Dit vormde meteen de aanleiding om voor het eerst een grondig onderzoek naar de film en zijn maker te voeren.

Zo bestaat over de oorspronkelijke lengte van de film grote onduidelijkheid. Verschillende contemporaine bronnen vermelden 2000, 2500 en 3500 meter (wat respectievelijk 72, 90 en 127 minuten aan een snelheid van 18 f/s impliceert). Van de film werden verschillende versies uitgebracht, onder meer onder de titel Slot, toegang verboden/Clôture, entrée interdite, die in juli 1931 in de pers werd aangekondigd.

Gedurende de volgende decennia werd er meerdere keren in de film geknipt om deze in kleinere delen te kunnen vertonen ter promotie van de abdij. Het bestaan van verschillende versies maakte het onderzoek er niet gemakkelijker op. Uiteindelijk werd een definitieve keuze gemaakt voor een versie van 120 minuten. Deze bevat extra scènes die de studiegroep hebben toegeschreven aan Queeckers.

Het leven eener groote abdij (1930)

Realisatie: Carlo Queeckers

Camera: M. Van Den Broeck, Jean Buysse, Auger/Anger

Stil, zwart-wit, 120'

Cinema Zuid - Waalsekaai 47 - 2000 Antwerpen

Bibliotheek Westerlo - Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo