Terwijl voor de meeste studenten stages uitgesteld of opgeschort zijn, blijven studenten verpleegkunde aan de slag, ook op moeilijke afdelingen van ziekenhuizen zoals de spoed of intensieve zorgen en in woonzorgcentra.

De coronacrisis plaatst hen ongevraagd in de "frontlinie" en dat is soms even wennen. Ook voor de docenten en stagebegeleiders van de opleiding Verpleegkunde van Thomas More is het allesbehalve "business as usual". Zij steken net zoals de studenten een tandje bij om deze gezondheidscrisis mee te bedwingen en en passant het academiejaar zo normaal mogelijk te laten verlopen.

Met twee voeten (en handen) in de praktijk

Een opleiding zoals Verpleegkunde staat dag in dag uit met beide voeten in de praktijk. Stages in ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorginstellingen zijn goed voor een belangrijk deel van de opleiding, zeker in het vierde jaar.

De coronacrisis schudde het normale verloop van het academiejaar stevig door elkaar. Er moest plotseling overgeschakeld worden op afstandsonderwijs en digitale evaluaties, maar vooral de stages van de studenten eisten heel veel aandacht op.

Niet elke student kon op zijn stageplaats blijven werken. Wie van stageplaats moest veranderen werd zoveel mogelijk geheroriënteerd naar woonzorgcentra, rekening houden met de crisislijst van de provincie Antwerpen.

Sommige studenten maakten zich zorgen over het risico dat ze zelf dreigden te lopen door hun stage af te werken. En studenten die er in de verste verte niet aan dachten om hun stageplaats te verlaten, vreesden dan weer dat hun stage te eenzijdig zou worden, dat ze niet de kans zouden krijgen te laten zien wat ze kunnen en dat ze zo een goede beoordeling zouden mislopen.

Stagedocenten en trajectbegeleiders van Verpleegkunde in Turnhout hebben daarom een "eerstelijnshulp" opgezet om met alle studenten in contact te staan en te blijven. Studenten hebben zo altijd iemand bij wie ze met vragen terechtkunnen.

Hulp bieden aan het werkveld

Toen de campus van Thomas More in Turnhout preventief sloot, werd onmiddellijk nagegaan welk materiaal elders van dienst kon zijn. Het AZ Turnhout kreeg alle beschikbare beschermingsmaterialen van de skillslabs en simulatiecentra.

Het verlosbed ging dezelfde richting uit om er een COVID19-verloskamer mee in te richten. Een tiental bedden en andere materialen werden ter beschikking gesteld van het schakelzorgcentrum dat in Turnhout ingericht werd.

Eén leidinggevende en een arts, verbonden aan de opleidingen verpleeg- en vroedkunde werken mee in de stuurgroep achter dit centrum. En de goede contacten met de universiteit van Xi An in China leverden een duizendtal mondmaskers op, die via de Stad Turnhout verdeeld worden.

Studenten getuigen graag over hun stages

Maar wie kan er beter dan de studenten zelf vertellen wat het betekent om tijdens deze gezondheidscrisis als toekomstig verpleegkundige stage te lopen. Wij vonden zonder veel moeite vier laatstejaarsstudenten bereid om over hun stage te getuigen:

• Jolien Borgmans uit Vosselaar loopt sinds half februari stage op de spoedafdeling van het Sint-Elisabeth-ziekenhuis in Turnhout. Ze werkte er op de coronavrije afdeling. Op 10 april verhuist ze naar de covidzone. Het was even wachten tot er ook voor haar een volledige uitrusting beschermende kledij was.

• Shelly Van Dooren woont in Arendonk en loopt stage in ZNA Joostens in Zoersel op de SP afdeling (Psychogeriatrie). Het woonzorgcentrum heeft momenteel een COVID-19 afdeling met positief geteste bewoners. Het is een van de 55 WZC's die screeningstesten krijgen.

• Bieke Van de Walle uit Hoogstraten is na een stageperiode in de thuiszorg al drie weken aan de slag in het woonzorgcentrum Sint Lucia in Turnhout. Op deze stageplaats werd ze nog niet geconfronteerd met positief geteste bewoners, wel met alle mogelijke maatregelen.

• Jules Van uiterwijk uit Oud-Turnhout koos voor een stage in Mekele (Ethiopië), maar moest door de coronacrisis terugkeren. Hij bleef twee weken in quarantaine en zet vanaf volgende week zijn stage verder in het Heilig Hart-ziekenhuis in Mol op de afdeling intensive care.

Hebt u vragen voor de opleiding zelf neem dan contact op met Evi Willemse, opleidingsmanager Verpleegkunde van Thomas More in Turnhout| 0486 16 49 14

Deze fotocollage werd vorige week door de studenten zelf gepost op de Facebookpagina van campus Turnhout met de bijhorende tekst.

'Wij studenten verpleegkunde van fase 4 willen elkaar via deze weg ook een hart onder de riem steken. We hadden ons onze laatste stage helemaal anders voorgesteld, maar maken er het beste van. Dit kunnen we uiteraard niet zonder elkaar te steunen en de begeleiding van onze docenten. Doe zo verder en hopelijk kunnen we binnenkort allemaal samen afstuderen.'

Samen staan we sterk! ❤️