U bent hier

Studiecentrum voor Kernenergie Mol stuurt experiment rond maanlandbouw naar ISS

Internationaal | Kempen regio | Mol
19.07.2019 - 10.07u
Door: Herman Gezelle

Maandag vertrekt de raket SpaceX-18 vanuit Florida naar het International Space Station (ISS). Onderzoekers van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol sturen enkele bacteriën en basaltgesteente mee, voor een experiment rond biologisch leven in de ruimte.

Met het vluchtexperiment onderzoekt het SCK of lokale grondstoffen - zoals maangesteenten - gebruikt kunnen worden om leven in de ruimte mogelijk te maken. "Hechten bacteriën zich aan dit type maangesteente en groeien ze?" zegt projectcoördinator Rob Van Houdt.

De wetenschappers willen bekijken of de bacteriën onder invloed van ruimtestraling en beperkte zwaartekracht het gesteente in een latere fase kunnen omvormen tot meer vruchtbare grond.

De proef zal gedurende drie weken plaatsvinden in het ISS, dat zich in een baan rond de aarde beweegt. Er wordt gebruik gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente dat ook op de maan voorkomt.

Het SCK onderzoekt de bodembacterie Cupriavidus metallidurans, waarvan eerder al bewezen werd dat het in de ruimte goed groeit. Andere partners in het onderzoek onderzoeken twee andere bacteriën.

Vijftig jaar na de eerste maanlanding lopen verschillende projecten voor een menselijke terugkeer naar de maan. Astronauten zouden voor langere tijd op de maan verblijven, en dan is autonome voedsel- en watervoorziening nodig. Het is voor de inwoners van dat toekomstige 'maandorp' immers niet mogelijk om zich regelmatig te bevoorraden", zegt microbioloog Natalie Leys.

Het experiment is al het 12e project van het SCK in de ruimte. Het onderzoekscentrum draagt vooral bij aan de kennisevolutie van ruimtevaartgeneeskunde. (belga) (pp)

imageMeer nieuws

Tijdelijk gratis parkeren in Geel

Tijdelijk gratis parkeren in Geel
Geel 03.04.2020 - 16.31u

ACHL toont haar hart

ACHL toont haar hart
Herentals 03.04.2020 - 16.26u

Vlaams bouwbedrijf houdt grootste deel van werknemers aan de slag en zo goed als alle werven open

 Vlaams bouwbedrijf houdt grootste deel van werknemers aan de slag en zo goed als alle werven open
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Turnhout regio 03.04.2020 - 16.13u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 03.04.2020 - 12.18u

BVN terug beschikbaar via TV Vlaanderen

BVN terug beschikbaar via TV Vlaanderen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 03.04.2020 - 12.06u

Aanpak coronacrisis in stad Geel

Aanpak coronacrisis in stad Geel
Geel 02.04.2020 - 23.27u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto