U bent hier

Studiecentrum voor Kernenergie Mol stuurt experiment rond maanlandbouw naar ISS

Internationaal | Kempen regio | Mol
19.07.2019 - 10.07u
Door: Herman Gezelle

Maandag vertrekt de raket SpaceX-18 vanuit Florida naar het International Space Station (ISS). Onderzoekers van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol sturen enkele bacteriën en basaltgesteente mee, voor een experiment rond biologisch leven in de ruimte.

Met het vluchtexperiment onderzoekt het SCK of lokale grondstoffen - zoals maangesteenten - gebruikt kunnen worden om leven in de ruimte mogelijk te maken. "Hechten bacteriën zich aan dit type maangesteente en groeien ze?" zegt projectcoördinator Rob Van Houdt.

De wetenschappers willen bekijken of de bacteriën onder invloed van ruimtestraling en beperkte zwaartekracht het gesteente in een latere fase kunnen omvormen tot meer vruchtbare grond.

De proef zal gedurende drie weken plaatsvinden in het ISS, dat zich in een baan rond de aarde beweegt. Er wordt gebruik gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente dat ook op de maan voorkomt.

Het SCK onderzoekt de bodembacterie Cupriavidus metallidurans, waarvan eerder al bewezen werd dat het in de ruimte goed groeit. Andere partners in het onderzoek onderzoeken twee andere bacteriën.

Vijftig jaar na de eerste maanlanding lopen verschillende projecten voor een menselijke terugkeer naar de maan. Astronauten zouden voor langere tijd op de maan verblijven, en dan is autonome voedsel- en watervoorziening nodig. Het is voor de inwoners van dat toekomstige 'maandorp' immers niet mogelijk om zich regelmatig te bevoorraden", zegt microbioloog Natalie Leys.

Het experiment is al het 12e project van het SCK in de ruimte. Het onderzoekscentrum draagt vooral bij aan de kennisevolutie van ruimtevaartgeneeskunde. (belga) (pp)

imageMeer nieuws

Werken verkeersdrempel Molenhoekstraat: parking en straten blijven bereikbaar

Mol 20.08.2019 - 11.43u reading time1min

Vanaf vrijdag 23 augustus wordt de verkeersdrempel in de Molenhoekstraat – ter hoogte van school Rozenberg – heraangelegd. Het verkeer wordt omgeleid via de het weggetje op de parking net voor 't Getouw. Via deze weg blijft de volledige parking 't Getouw bereikbaar en is ook doorgaand verkeer naar de achterliggende straten mogelijk. Als alles volgens planning verloopt, nemen de werken één week in beslag.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeentemol.be

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto