Vrijdag is bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol een kwarteeuw Belgisch ruimtevaart en ruimteonderzoek gevierd. Daarbij werd ook gekeken naar toekomstig onderzoek van het SCK. De tweede Belg in de ruimte, Frank De Winne, sprak zo'n 150 aanwezigen toe.

Zo'n 25 jaar geleden, op 24 maart 1992, ging Dirk Frimout als eerste Belg ooit de ruimte in. In oktober 2002 was het de beurt aan Frank De Winne, die naar het International Space Station (ISS) trok. Beide astronauten werkten mee aan verschillende Belgische experimenten.

Die laatste astronaut was vandaag/vrijdag te gast in Mol, bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK). "Belgische wetenschappers en astronauten spelen een belangrijke rol in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van ruimtevaart", zei De Winne. "Wat we de afgelopen 25 jaar al hebben bereikt is ongelooflijk, maar we kunnen nog zo veel meer doen."

Het SCK doet al jaren onderzoek naar ruimtevaart en stuurt geregeld experimenten de ruimte in. Zo verzorgt het mee internationaal onderzoek naar de effecten van ioniserende straling op het menselijk lichaam. Daarmee kan het centrum naar eigen zeggen bijdragen aan de verwezenlijking van Marsmissies.

Deze herfst staat nog een aantal experimenten op het programma. Eind november stuurt het centrum een bioreactor naar het ISS. Twee weken later trekt Sarah Baatout (hoofd eenheid Radiobiologie, SCK) naar de Prinses Elisabethbasis op Antarctica. Daar zal ze de impact onderzoeken van extreme leefomstandigheden zoals afzondering, stress of isolement op het menselijke immuunsysteem, en de eigenschappen van de algensoort spirulina als voedingssupplement voor astronauten. "Dit zal ons immens veel informatie opleveren voor ons ruimtevaart- en medisch onderzoek", zei Baatout.

In een videoboodschap benadrukte Dirk Frimout het belang van wetenschap en onderwijs, en wees hij op de nood aan jongeren met een wetenschappelijke en technische achtergrond. Leerlingen van de Europese school in Mol kregen vrijdag de mogelijkheid om aan Frank de Winne vragen te stellen. (Belga)