Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stuurgroep Turnhouts Vennengebied : 'Sector in groot gevaar door talmen Vlaamse regering'

koeien

Stuurgroep Turnhouts Vennengebied een zéér belangrijke brief aan  de leden van de Vlaamse regering bezorgd.

'Als land- en tuinbouwers betreuren wij dat via politieke spel, eigen populisme, de agrarische sector een schietschijf is geworden', zegt  Danny Hereijgers, voorzitter Turnhouts vennengebied.

'De sector tegen de industrie wordt opgezet en een verwijt krijgt de economie te gaan blokkeren. Maar niets is minder waar. De agrarische sector wil ook een akkoord en oplossing voor de ganse samenleving en economie. Maar wel een fair akkoord en niet één waar ze enkel een sector aanpakken om bijna een staatsgreep te doen op het platteland.

Als stuurgroep Turnhouts vennengebied hebben vele pogingen gedaan tot overleg om naar een oplossing te komen. Wij vragen analyses van onderzoeken, metingen, waaruit de tabellen in het PAS zijn samengesteld. Zelf een bezoek aan het VITO waar we de info zouden krijgen was een lege doos.

Waarom mogen de analyses, metingen niet bekeken worden? Kloppen deze niet?

Waarom wordt er bewust al jaren de erkenningscommissie voor nieuwe technologieën geblokkeerd in onze sector. Iedereen kan en mag klimaatvriendelijkere systemen of procedures doen. Het is dan nog extra pijnlijk dat er een verwijt is dat de sector al jaren geen inspanningen doet.

Welke Vlaamse burger zou aanvaarden om een huis te kopen en ze na de aankoop komen zeggen u mag enkel toilet en badkamer gebruiken en de rest van u huis moet je betalen, maar mag je niet gebruiken en nemen we af.

Welke havenbedrijf zou aanvaarden om miljoenen te investeren en na voltooien te horen dat ze maar één rooibootje per dag mogen ontvangen en ze komen op de verleende vergunning. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden, die aantonen dat het geen stikstofprobleem is, maar een machtsgreep van nog geen 1 à 2% van de bevolking. Dit noemen we moderne democratie zeker?

Opnieuw is men een beslissing aan het creëren die een enorme impact heeft op de maatschappij en sector de agrarische sector. Helaas zal ook de ganse economie slachtoffer worden. Er zijn genoeg onderzoeken, zelfs ook van het INBO dat zelfs zonder land- en tuinbouw de doelstellingen niet gehaald worden.

We hopen dat met onze oproep de Vlaamse regering, het gezonde boerenverstand laat zegevieren en denkt aan de toekomst van de agrarische sector. Dat ze MET de sector een duurzaam beleid uitstippelen en meenemen hoe snel deze sector zal krimpen. De bevolking en onze economie heeft enkel hier baat bij en mogen niet de dupe worden van een zeer kleine minderheid die een machtsgreep doet op onze maatschappij', besluit Danny Hereijgers.

koeien

Deel dit artikel