Het Geelse stadsbestuur lanceerde begin dit jaar de subsidie 'Verhuis van een handelszaak van buiten naar binnen het kernwinkelgebied'. De subsidie heeft als doel de aantrekkingskracht van het kernwinkelgebied te verhogen door ondernemers te stimuleren om hun handelszaak te verhuizen naar het kernwinkelgebied. Aanvragen kunnen ingediend worden tot het einde van 2020. Het kernwinkelgebied omvat Nieuwstraat, Markt en een deel van Pas. De Vlaamse overheid cofinanciert de subsidie.

In april 2017 lanceerde het Agentschap Innoveren & Ondernemen de projectoproep 'Premiestelsels kernwinkelgebied' naar steden en gemeenten. Via cofinanciering van gemeentelijke subsidiereglementen gericht aan eigenaars en uitbaters van handelspanden wil de Vlaamse overheid de leefbaarheid in het stedelijk milieu waarborgen en versterken, met inbegrip van het versterken van kernwinkelgebieden.

Eerder al definieerde de stad Geel in overleg met de provincie Antwerpen het Geelse kernwinkelgebied als Nieuwstraat, Markt en Pas met de huisnummers van 1 tot 113 en 2 tot 96. Als reactie op de projectoproep door VLAIO diende het stadsbestuur een dossier in voor cofinanciering van de stedelijke premie 'Verhuis van een handelszaak van buiten naar binnen het kernwinkelgebied'. De Vlaamse overheid kende die cofinanciering eind 2017 toe.

Het premiestelsel houdt in dat het Geelse stadsbestuur een eenmalige subsidie voor verhuiskosten, met een maximum van 7 500 euro, toekend aan een handelaar die zijn handelszaak verhuist van buiten naar binnen het Geelse kernwinkelgebied. In de verhuiskosten zitten onder andere interieurwerken en inrichtingskosten vervat. Per jaar voorziet stad Geel een maximum budget van
30 000 euro, voor de periode 2018-2020.

Met de subsidie wil het stadsbestuur de versnipperde leegstand bestrijden en wil het handelaars stimuleren zich te vestigen binnen een afgebakende zone. De subsidie kan aangevraagd worden tot het einde van 2020. Voor meer informatie neem je contact op via economie@geel.be of 014 56 60 92.