Oktober was de grote inzamelmaand van frituurolie en –vet. Naast de nationale campagne van Valorfrit lanceerde IOK Afvalbeheer dit jaar opnieuw een eigen intensieve actie om de inzameling van frituurolie en –vet in de kijker te zetten.

2.013 Kempenaren brachten speciaal op de actiedag hun gebruikte vetten en olie naar hun containerpark.
 
Bezoekers die op de actiedag hun gebruikte frituurolie en –vet naar het containerpark brachten, konden deelnamen aan de wedstrijd. Meer dan 2.000 Kempenaren in 29 gemeenten vulden zo een wedstrijdformulier in. Per gemeente werd ondertussen een winnaar uitgeloot. Deze mag 10 van z’n vrienden trakteren op een frietje (met toebehoren) in zijn favoriete frituur.
 
De wedstrijd is een ludiek initiatief om het belang van de recyclage van frituurolie en –vet onder de aandacht te brengen. Alle gebruikte frituurolie en –vetten die correct worden ingezameld via het containerpark, kunnen nuttig worden gerecycleerd en hergebruikt.

Zo wordt het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituuroliën en -vetten verwerkt tot milieuvriendelijke biodiesel (90 %). De rest wordt gebruikt voor energieopwekking (9 %) en oleochemie (1 %).