Minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een Koninklijk Besluit om de verkoop van medische hulpmiddelen mogelijk te maken in supermarkten. Retailers reageren positief, apothekers zijn kritisch.

Lagere prijzen

In ons land mogen tot nu toe enkel apothekers en thuiszorgwinkels medische hulpmiddelen verkopen, maar die beperking is in strijd met het vrij verkeer van goederen volgens Europa.

Het nieuwe KB zal de vrije verkoop regelen van onder andere steriel verpakte pleisters, handschoenen en kompressen, vetverbranders, neusdruppels van fysiologisch water, zwangerschapstests, hiv-tests en misschien zelfs hoorapparaten.

Lidl reageert opgetogen: "Wij verkopen in Duitsland al medische hulpmiddelen zoals steriele kompressen", zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt aan Gazet Van Antwerpen. "De wetgeving is daar op dit vlak veel flexibeler dan bij ons."

Ook Comeos vindt het opheffen van de restricties een goede zaak voor de consument: "Medische hulpmiddelen onder vrije verkoop biedt enkel voordelen voor de consument, want de vrije markt biedt de garantie op een correcte prijs. In Frankrijk is aangetoond dat de prijs gemiddeld 20 tot 30% lager ligt in de supermarkt dan bij de apotheek," aldus topman Dominique Michel.

"Er zijn nooit restricties geweest voor de medische hulpmiddelen in onze buurlanden en daar hebben zich tot nu geen problemen gesteld voor de volksgezondheid."

Voorzitter Gert Laekeman van de Orde der Apothekers klinkt - niet onverwacht - kritisch en hoopt dat de nieuwe regeling voldoende veiligheidsmarges inbouwt: "Ik denk niet dat supermarkten een professionele zorgverstrekker zullen zetten bij de rayons waar die producten worden verkocht." (retaildetail)