Begin april 2012 zorgde een hevige, uitslaande brand voor complete vernieling in het bekende Heistse café Den Afgrond. Er was op dat ogenblik niemand in de zaak aanwezig en gelukkig werd er dus niemand gewond.

De schade aan het café bleek echter groot. Het dak was volledig weggebrand, de zolder - waar uitbater Walter Claes een soort archief had ingericht met gadgets, herinneringen aan vroeger en een voorraad van glazen - compleet vernield en beneden was er veel rook- en waterschade en lag er heel wat puin.

Het café was gevestigd in een gebouw dat al zo’n 200 jaar oud was. De bekendste bewoner van dit gebouw is waarschijnlijk René Lambrechts. Die werd in dit huis geboren op 2 april 1923 en overleed er ook op 19 oktober 1981. René Lambrechts stond, samen met Jozef Weyns, mee aan de wieg van de heemkring ‘Die Swaene’. Hij wijdde zich volledig aan de studie van het volksleven in het land van Heist.
 
Claes baatte het café ondertussen ruim achttien jaar uit. Den Afgrond was een typisch biercafé waar een honderdtal verschillende bieren te verkrijgen waren. De zaak was daardoor bekend in het hele land.
 
Inmiddels had de Swaenekelder, ook gekend als ’t Kelderke, op het Kerkplein - slechts enkele honderden meter verder – al enkele jaren geen uitbater meer.

In het verleden was dit café nochtans een bloeiende zaak. Vlak erboven ligt het heemkundig museum ‘Die Swaene’, mee opgericht door de eerder vermelde René Lambrechts. In het begin van het museum werd het Kelderke opengehouden door Sieke en had het een eigen karakter.

Het café is ingericht met een keuken en er is mogelijkheid tot het exploiteren van een terras op het historische kerkplein. Het gemeentebestuur is ervan overtuigd dat een uitbater die de troeven van het etablissement kan uitspelen, er een bloeiende zaak van kan maken. Men kwam op het idee om de heer Claes te benaderen met een voorstel.
 
Na enkele aftastende gesprekken heeft het gemeentebestuur eind oktober een overeenkomst kunnen afsluiten met de heer Claes. Het Kelderke opent op 21 december 2012.

Met de verhuis van de uitbater van De Afgrond en zijn cliënteel en bijzondere bieren naar ‘t Kelderke krijgt het ook weer een typische sfeer.