Swave Photonics, een nieuwe spin-off van imec en VUB, heeft een eerste kapitaalronde van €7 miljoen afgerond.

De investering zal worden gebruikt om immersieve 3D HXR-technologie op de markt te brengen. Deelnemende investeerders aan de kapitaalronde zijn onder meer imec.xpand, het Flanders Future Techfund (FFTF) en QBIC.

De vraag naar technologie voor eXtended Reality (XR) neemt enorm toe, onder meer door de snelle opkomst van de 'metaverse'. Dat is een soort 3D-versie van het internet, waarin mensen virtueel verbonden worden met de omgeving, met objecten en met elkaar.

Headsets voor augmented reality (AR) en virtual reality (VR) kunnen zo'n virtuele 3D-wereld simuleren, maar de heilige graal voor de metaverse zijn virtuele 3D-beelden (of holografieën) die met het blote oog te zien zijn. De HXR-technologie (Holografische eXtended Reality) van Swave maakt dit mogelijk via miljarden kleine, dicht opeengepakte pixels.

"Met Swave willen we de holografische technologie bouwen die nodig is om de metaverse tot leven te brengen," zegt Theodore Marescaux, CEO en oprichter van Swave Photonics.

"Swave's HXR pixel-technologie zal de manier veranderen waarop we beelden en video's ervaren. Mensen van overal ter wereld zullen kunnen deelnemen aan meeslepende videoconferenties en een 3D-ervaring beleven alsof ze samen aan een vergadertafel zitten."

Swave's HXR-technologie richt zich op een breed scala aan toepassingen: niet alleen metaverse-platformen maar ook 360-graden holografische muren, 3D-gaming, AR/VR/XR-brillen, videoconferenties en displays voor voertuigen of voor in de ruimtevaart.

De Swave-technologie zal daarnaast ook holografische headsets mogelijk maken die meeslepende 3D AR/VR/XR-ervaringen bieden met zeer hoge resolutie, scherptediepte en kijkhoeken van 180 tot 360 graden, en dat alles zonder de hoofdpijn die sommige gebruikers ervaren met conventionele headsets.

Door gebruik te maken van CMOS-chiptechnologie maakt de nieuwe spin-off van imec schaalbare en dus kostefficiënte oplossingen mogelijk. Swave biedt grote chipversies (2 cm x 2 cm) aan voor high-end holografische displaytoepassingen en piepkleine versies van 0,5 cm x 0,5 cm voor ultralichte draagbare toestellen.

De eerste HXR-chipsamples zullen naar verwachting in 2023 beschikbaar zijn voor massaproductie. Toekomstige versies van HXR-chips zullen worden geoptimaliseerd voor andere opkomende AR/VR/XR-toepassingen. Swave wil daarvoor samenwerken met AR/VR/XR- en metaverse-platformen van techbedrijven.

"Swave Photonics zal zeer innovatieve technologie op de markt brengen die we bij imec al meer dan vijf jaar aan het ontwikkelen zijn", zegt Luc Van den hove, CEO van imec.

"Onze R&D-programma's en investeringen resulteerden al in een uitgebreid patentenportfolio waarmee Swave zich internationaal kan onderscheiden. We hebben er veel vertrouwen in dat Swave, dankzij de voortdurende ondersteuning van onze teams en ons ecosysteem, een van de grootste disruptors voor immersieve 3D-schermen kan worden en dus een belangrijke versneller voor toepassingen zoals de metaverse."

"Deze investering vanuit ons nieuwe xpand-II-fonds in Swave is een blijk van ons vertrouwen in de holografische pixel-technologie," zegt Peter Vanbekbergen, partner in imec.xpand. "We zijn ervan overtuigd dat Swave een antwoord biedt op de huidige uitdagingen in AR/VR waardoor het de metaverse-markt van 93 miljard dollar kan bedienen."

"Swave vormt een fantastische toevoeging aan de groeiende reeks van bedrijven die Vlaanderen op de wereldkaart van de deeptech-industrie zet", zegt Jo Brouns, Vlaams minister van Economie en Innovatie.

"Dergelijke innovators, die de bakermat vormen van de toekomstige Vlaamse welvaart, moeten we alle financiële kansen bieden om internationaal door te kunnen groeien. We zijn daarom trots om te zien dat het Flanders Future Technology Fund (FFTF) in een veelbelovende onderneming als Swave haar eerste investering heeft kunnen realiseren, in nauwe samenwerking met deeptech-investeerders.

De missie van het FFTF is immers om de baanbrekende technologieën die onze kenniscentra ontwikkelen versneld naar de markt te brengen. En dat is precies wat we met deze investering in Swave doen."

Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.

Op de foto vlnr. Xavier Rottenberg, Fellow Sensing and Actuation Technologies bij imec. Rottenberg is de wetenschapper die als eerste met het idee voor de technologie naar voor kwam. Theodore Marescaux, CEO en oprichter van Swave Photonics. Olivier Rousseaux, Director Venturing Development bij imec/ foto imec.