Symfonieorkest Vlaanderen wordt vrijdag voor het eerst gedirigeerd door een vrouw. De Estse dirigente Kristiina Poska zal een reeks van vijf concerten geven in onder meer Brugge, Gent en Antwerpen. Dat het orkest voor het eerst sinds zijn oprichting in 1960 kiest voor een vrouwelijke dirigent is geen statement. "Maar het is natuurlijk wel leuk", zegt intendant Frederik Styns. "Het plaatst ons net iets meer in 2018."

Dirigente Kristiina Poska zal 'Triple Beethoven' dirigeren, een concertreeks van zowat twee uur met werken van Beethoven, Schubert en een werk van de jonge Vlaamse student Karel Stulens. De Estse dirigeert al zowat 10 jaar op professioneel niveau, voornamelijk in Duitsland, waar ze faam maakte als kapelmeester van de Komische Oper in Berlin. Het is haar ee rste concertreeks in België en de repetities lopen vlot.

"Het voelt erg speciaal", zegt Poska, die enthousiast is over de samenwerking. "Ik houd echt van dit orkest, de mentaliteit, de muzikanten en de sfeer." Op de vraag hoe het voelt om de eerste vrouwelijke dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen te zijn, reageert ze bescheiden. "Gelukkig wist ik dat niet voor de repetities. Het zou voor te veel stress gezorgd hebben."

Klassieke muziek is nog steeds een mannenwereld en het aantal vrouwelijke dirigenten is beperkt. Er heersen nog heel wat vooroordelen. "Onlangs is me door een verstandig persoon de vraag gesteld of vrouwen even goed piano kunnen spelen als mannen", vertelt de dirigente. "Maar muzikaliteit heeft natuurlijk niets te maken met of je man of vrouw bent."

Vrijdag staat de 40-jarige Poska als eerste dirigente voor het Symfonieorkest Vlaanderen, dat de vrouwelijke dirigente in eerste instantie engageert om haar talent. "We zoeken voornamelijk dirigenten met een goede visie op het repertoire", zegt Styns. "Naar mensen die een interessante carrière hebben en een aanpak, stijl en esthetiek hebben die bij het orkest past."

De concertreeks 'Tripel Beethoven' start vrijdag in Brugge. Er volgen concerten in Gent, Antwerpen, Heist-op-den-Berg en Oostende. (Belga)