Dienstenchequebedrijf 't Gerief organiseerde met VDAB opnieuw een succesvolle opleiding 'Huishoudhulp'. Vrijdag 20 december studeerden er 4 kersverse huishoudhulpen af, zij mogen meteen bij 't Gerief aan de slag met een vast contract en kunnen zo een belangrijke steun betekenen voor een 20-tal gezinnen in de Kempen.

Waardevolle samenwerking

'De samenwerking met de medewerkers van VDAB waarderen we zeer', vertelt Hans Bouwen, directeur bij 't Gerief. 'De lessen zijn erg kwaliteitsvol. Onze jobcoach Lore Peeters volgt samen met opleidingsinstructrice Marianne Baeten de cursisten erg goed op en is betrokken bij de evaluatie. Deze samenwerking maakt dat de opleiding optimaal gericht is op de bedrijfssituatie van 't Gerief.'

Taal is een zeer belangrijk aspect voor huishoudhulpen

Meer en meer sollicitanten hebben Nederlands niet als moedertaal. Nochtans vindt het dienstenbedrijf communicatie tussen klant en medewerker een belangrijk aspect. 'We mogen dit aspect niet uit het oog verliezen,' licht Lore Peeters, jobcoach bij 't Gerief, toe. 'Bij de sollicitatie gaan we na: is de kandidaat gemotiveerd voor de job én om Nederlands te leren.

Als die motivatie er is, kunnen we extra begeleiding voorzien rond 'taal'. Tijdens de opleiding was er een taalcoach vanuit VDAB betrokken: zij gaf voor de opleiding een introductie én ondersteunt de instructrice tijdens de opleiding. Dat is een énorme meerwaarde.

Wanneer de kandidaten straks bij ons in dienst komen, starten zij in een taaltraject: ze nemen tijdelijk deel aan aangepast werkoverleg, we bekijken de mogelijkheden rond Nederlandse les in combinatie met het werk en stimuleren kandidaten om, waar mogelijk, Nederlands te spreken. We verwachten écht dat ze hier duidelijke inspanningen voor leveren.'

De vraag naar huishoudhulpen blijft groot

'Wij zijn tevreden met deze manier van jobs creëren,' vertelt Hans verder, 'de vraag naar huishoudhulpen is momenteel véél groter dan het aanbod. We zijn dus nog steeds sterk op zoek naar nieuwe collega's in bijna de gehele midden- en Noorderkempen.

In januari organiseren we opnieuw een opleiding in samenwerking met VDAB voor mensen met goesting om de vaardigheden te leren. We laten de opleiding voor een eerste keer doorgaan in Turnhout. Ook daar blijven we groeien en zoeken we steeds bijkomend personeel.

Trotse cursisten tonen hun behaalde diploma.V.l.n.r. Gert Fonteyn (Projectleider Diensten VDAB provincie Antwerpen), Lore Peeters (Jobcoach ’t Gerief), Jasper Somers (Verantwoordelijke dienst huishoudhulp ’t Gerief), Agolum Okonji (cursist), Enane Errouaimi (cursist), Brenda Ramadani (cursist), Sabrina Ahmed (cursist), Marianne Baeten (instructrice VDAB)