U bent hier

Talentenmarkt Voka Kempen linkt talent op arbeidsmarkt aan bedrijven

Herentals | Kempen regio
07.12.2017 - 10.35u
Door: Herman Gezelle

Met de economische heropleving zijn bedrijven de jongste tijd volop op zoek naar bijkomend personeel, zo blijkt ook uit de vacaturecijfers. In de Kempen heeft de VDAB het laatste jaar ruim 15.000 vacatures ontvangen, wat 22 procent meer is tegenover het jaar voordien.

Om het beschikbare talent zo goed mogelijk te kunnen matchen met de huidige vraag op de arbeidsmarkt, neemt Voka – Kamer van Koophandel Kempen in dit verhaal mee verantwoordelijkheid op. Eén van de voorbeelden hiervan is de Talentenmarkt, die vrijdag 8 december plaatsvindt in het VDAB opleidingscentrum bouw in Herentals.

De jongste weken had de regio Kempen op economisch vlak jammer genoeg af te rekenen met enkele berichten over afvloeiingen bij bedrijven. Anderzijds blijkt uit de VDAB-statistieken dat er nog nooit zoveel vacatures zijn geweest. Vooral naar technici, administratief personeel en werknemers voor de bouwsector is er veel vraag, net als naar schoonmaak- en onderhoudspersoneel en verkopers.

"Deze context kan heel wat werkzoekenden die door hun genoten hogere opleiding of hun technisch georiënteerd profiel fel gegeerd zijn, snel aan een nieuwe job helpen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de profielen die bij Philips Turnhout moeten afvloeien", stelt gedelegeerd bestuurder Renilde Craps van Voka – Kamer van Koophandel Kempen. (pp)

Voor anderen is de zoektocht moeilijker. Ook voor het bedrijfsleven is het vinden van medewerkers met het juiste profiel vaak een uitdaging, omdat zijn vraag niet altijd even goed afgestemd is op het actuele aanbod op de arbeidsmarkt. In de zoektocht naar oplossingen hiervoor, neemt werkgeversorganisatie Voka een regisseursrol op. Zo heeft het in samenwerking met de arbeidsbemiddelaars het Welt-traject (werkervarings- en leertrajecten) gestart, dat talentvolle werkzoekenden en werkgevers aan de hand van werkplekleren en doorgedreven begeleiding dichter bij elkaar brengt.
"In dit traject leren werkzoekenden de job op de werkplek, terwijl werkgevers worden geholpen om nieuwe medewerkers kansen te geven op basis van talenten en niet langer op basis van diploma's. Ook doelgroepen zoals 50-plussers, laaggeschoolden en mensen met een (arbeids)beperking krijgen hierdoor meer kansen", benadrukt Renilde Craps.

In lijn van dit Welt-traject organiseert Voka – Kamer van Koophandel Kempen vrijdag 8 december een Talentenmarkt, waar werkzoekenden, arbeidsbemiddelaars en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten en ontdekken welke talenten bij welk bedrijf passen. Een dertig- tot veertigtal bedrijven en meer dan tweehonderd werkzoekenden nemen hieraan deel.
"Anders dan de klassieke jobbeurs, is dit concept gebaseerd op het anders kijken naar talent. Voor de meer dan honderd aangeboden vacatures wordt steeds gezocht naar een mogelijke match in functie van het talent, de interesses, de ervaring én de goesting van de aanwezige werkzoekenden. Een 75-tal arbeidsbemiddelaars en coaches is eveneens aanwezig om hen te ondersteunen", besluit de gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen nog.

De Talentenmarkt vindt plaats in het opleidingscentrum bouw van VDAB in Herentals (adres: Hemeldonk 2, 2200 Herentals) en loopt van 9 tot 13 u.

imageMeer nieuws

1 jaar sinds het wereldkampioenschap: Bridgestone World Solar Challenge

Internationaal | Nationaal 22.10.2020 - 12.38u

Vlaams bedrijf IIM voegt animatie toe aan sociale media

Internationaal | Vlaanderen 22.10.2020 - 11.12u

Nieuw, jong productiehuis bruist van goesting

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.10.2020 - 08.54u

1e Nationale wordt minstens tot na weekend 8 november stilgelegd

1e Nationale wordt minstens tot na weekend 8 november stilgelegd
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.10.2020 - 07.00u

Geen enkele Kempense gemeente covid-vrij

Geen enkele Kempense gemeente covid-vrij
Kempen regio | Neteland 21.10.2020 - 22.01u

Vrijwilligers gezocht voor triagecentrum AZ Herentals

Vrijwilligers gezocht voor triagecentrum AZ Herentals
Herentals | Kempen regio 21.10.2020 - 20.48u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto