De hoge diesel- en benzineprijzen ontketenen een ware prijzenoorlog tussen de tankstations. Bijna alle grote spelers op de markt bieden de klanten kortingen aan op de maximumprijs. Leuk voor de consument, maar slecht nieuws voor de staatskas.

De maximumprijs voor benzine staat momenteel op 1,786 euro per liter. Voor een liter diesel is dat maximaal 1,587 euro. Maar meer dan de helft van de brandstoffen wordt verkocht met een korting tussen 10 en 16,5 eurocent per liter, zo blijkt uit een analyse door de website brandstofprijzen.be die brandstofprijzen vergelijkt.

"Er zijn meer kortingen dan vroeger en ook hogere kortingen", zegt Omer Couckaerts van brandstofprijzen.be. "Vooral bij de volautomatische tankstations zijn de kortingen gestegen, daar tanken de mensen zelf en er is geen shop of zo. Omdat er daar kortingen kwamen, is een deel van de merken ook kortingen beginnen te geven bij stations met een uitbater."

Het zijn vooral de grotere ketens die de kortingen (kunnen) geven. Kleinere ketens of zelfstandige uitbaters kunnen niet altijd dezelfde kortingen aanbieden, raken daardoor mogelijk klanten kwijt en riskeren in de problemen te komen.

En ook voor de staatskas zijn de grotere kortingen geen goed nieuws. Zo geven tankstations soms tot 80 procent van hun winstmarge weg en de inkomsten voor de fiscus dalen mee met de brandstofprijzen. Het kabinet van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zegt dat de overheid daardoor niet in de problemen komt. Twee weken geleden was er immers nog het tegengestelde bericht dat de overheid juist kan profiteren van de hoge brandstofprijzen, niet alleen door de hogere prijs an sich maar ook door een stijging van de btw-inkomsten op die prijs. Beide evoluties compenseren elkaar, stelt zijn woordvoerder.

Bron : Belga