Vrijdag 14 september vanaf 19.30 uur organiseert het Gemeentebestuur Heist-op-den-Berg i.s.m. de Koninklijke Groepering Reserveofficieren van het Gewest Mechelen onder de auspiciën van de Ridders in de Orde van de Zwaan, opnieuw een taptoe op het plein voor Cultuurcentrum Zwaneberg.

De taptoe heet 'Heist 1010', omdat het exact 10 jaar geleden is dat het memorabele jaar van 1000 jaar Heist werd gevierd.

Er zijn optredens gepland van Murga AGRUM! (vrolijke Heistse fanfare met dansende voetjes), van een uniek en speciaal voor de gelegenheid opgericht gelegenheidsorkest met muzikanten uit alle Heistse blaasensembles (taptoe), van Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers (BE) (taptoe), van de Koninklijke Muziekkapel Lokale Politie Antwerpen (taptoe) en van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (zittend concert).

Deze vierde taptoe wordt een heel bijzondere. Als apotheose van Händels 'Music for the Royal Fireworks' weerklinkt een vuurwerkspektakel, precies zoals Händel en koning George II het voor ogen hadden!

Ook de ouverture van '1812' (Tsjaikovski), uitgevoerd door de Koninklijke Muziekkapel van De Gidsen, wordt bijzonder indrukwekkend dankzij de medewerking van Mechels stadskanonnier Marc Van Hooff. Een authentieke uitvoering van '1812', inclusief de bijhorende kanonschoten die in de partituur staan, kan je immers niet vaak beleven.

De taptoe gaat door in openlucht. Er is een beperkt aantal zitplaatsen voorzien (openlucht). Wie hiervan gebruik wil maken, dient zich ten allerlaatste om 19.25 aan te bieden aan de tribune en de plaatsen worden toegewezen i.f.v. beschikbaarheid.

Regie: Johan Cluytens
Muzikale coach van het Heistse gelegenheidsorkest: Bert Van Thienen
Presentatie: Marleen Ceulemans, Marleen Feyaerts en Ilse Vercammen

Programma
19.30 uur: MechaMusica (Draaiorgel showcase)

19.40 uur: Murga AGRUM!

20.00 uur: startsignaal door het trompetterkorps van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, gevolgd door een gelegenheidsorkest met muzikanten uit alle Heistse blaasensembles (taptoe)
Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers (BE) (taptoe)
Koninklijke Muziekkapel Lokale Politie Antwerpen (taptoe)

21.00 uur: aanvang concert Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (zittend concert)

Murga AGRUM!

Sinds 2007 is de Heistse Murga AGRUM! een bont gezelschap van koperblazers en percussionisten, aangevuld met een bende vrolijk rondfladderende dansers. Ze brengen een eigen mix van balkan-latino met swingende klezmernummers, melancholische tot opzwepende balkanliedjes en dat overgoten met een sausje sambageroffel.

Gelegenheidsorkest

Ter gelegenheid van de 4de taptoe 'Heist 1010', werd een uniek gelegenheidsorkest samengesteld, met muzikanten uit alle Heistse blaasensembles. Spelen mee:

saxen Nele De Bakker (bariton), Stefaan Vermosen (tenor), Lore Vertommen (sopraan), Marijke Verstraelen (alt), Sien Heylen (alt), Susan Matheussen (tenor), Elise Van den Brande (sopraan), Jasmijn Rijmenams (alto), Veronique Peeters (sopraan), Bruno De Smedt (alt), Celien Brosens (tenor), Dieter de Wit (bariton), Luc Van De Sande (bariton), Kaitlin Seykens, Lien Helsen (alt), An Cerneels (alt), Seppe Pauwels (alt), Katrien Van Herck (sopraan)

bugels/klarinet Chris Boogmans (klarinet), Lieven Corneillie, Kaat Rosiers, Kristof Helsen, Michiel De Cuyper, Vicky van Loo, Jo Van Noten, Hans Van Rompaey, Pieter-Jan, Liesbeth Verwimp, Astrid Lambaerts, Mark Mols, Jinke Joos, Kato Deckers

hoorn/alto Warre De Raet, Marc Wouters, Tine Lemmens, Dorien De Wit, Jill Vandermaesen, Lara Verreth, Karolien Vleugels, Anja Van Loo

trompet/cornet Jef De Raet, Clara Dupont, Florian Knops, Lisa Van Calster, Mathias Vleugels, Kaitlin Seykens, Jef Van den Brande, Stefan Ceulemans, Frauke Schiepers

trombone Niels Neven, Geert Lambaerts, Alexander Lambaerts, Wies Verlinden, Jochen Buts, Peter Gorts

bariton/euph Louis Vertommen, Wim Wouters, Pieter Van Duppen, Freya Van den Bosch, Ruben Dyck, Ignaas Marien, Sebastiaan Marien, Jentof Saelen, Toos Van Houdt, Jasmine Buts

bassen Willem Van Rompaey (Bb), Paul Saelen (Eb), Ivo Sas

slagwerk Elien Wouters, Dieter Dresselaers, Lander Van de Sande

Red Hackle Pipe Band and Highland Dancers

De Red Hackle Pipe Band is één van de allereerste Schotse doedelzakbands in België. Opgericht in 1967, vierde de band vorig jaar haar 50-jarig bestaan!
De band treedt op in het uniform van het beroemde Black Watch Regiment, en werd door de Black Watch Association erkend als 'affiliated band'. Je kan de band in binnen- en buitenland zien op taptoes en feestelijkheden allerhande.

Koninklijke Muziekkapel Lokale Politie Antwerpen

De Koninklijke Muziekkapel Lokale Politie Antwerpen (KMLPA) is sinds 1901 het huisorkest van de politie in Antwerpen. Het orkest is ontstaan uit de 'Politieverbroedering van Groot Antwerpen' opgericht in 1900. Naast binnenlandse optredens wordt de KMLPA regelmatig gevraagd door buitenlandse organisatoren in Denemarken, Italië, Hongarije, Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen

Sinds de oprichting in 1832 als particuliere muziekkapel van de Koning, berust de identiteit van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen op volgende pijlers: de structuur van een groot harmonieorkest aangevuld met een uniek cavalerie-trompetterkorps en een uniek repertorium van werken die specifiek gecomponeerd of bewerkt werden voor dit orkest.