Vanaf vandaag is de internettoepassing Tax-on-web beschikbaar om de belastingaangifte voor 2015 in te vullen. Er zijn 43 codes meer dan de vorige keer, maar volgens Financiën-topman Hans D'Hondt is de aangifte daarom niet complexer. Kiest u voor Tax-on-web, dan hebt u tijd tot 15 juli om de aangifte in te vullen. Kiest u voor de papieren versie, dan moet u die ten laatste 30 juni op de bus doen.
Op een persconferentie heeft de federale overheidsdienst Financiën de nieuwigheden voorgesteld. Zo komen er 79 codes bij en verdwijnen er 36, een gevolg van de zesde staatshervorming. Wie een hypothecaire lening heeft, moet er bijvoorbeeld aan denken dat de gegevens van vorig jaar niet noodzakelijk zomaar gekopieerd kunnen worden. Voor de eigen woning die de belastingplichtige zelf bewoont, is er nu een "gewestelijke" code op de aangifte. De codes van de gewesten beginnen met 3 of 4, die van de federale overheid met 1 of 2.
Ook in de berekening van de belastingen zullen de gevolgen van de staatshervorming zichtbaar zijn. Waar vorig jaar nog maar één saldo berekend werd, zullen dat er nu twee zijn: één voor de belasting aan de staat en één voor de gewestelijke belasting. Wel blijft er nog steeds meer één enkel eindtotaal te betalen of terug te betalen. De opsplitsing in de berekening is er voor de "transparantie naar de burger".
D'Hondt benadrukt voorts dat dit jaar ook weer meer mensen een vooraf ingevulde aangifte zullen ontvangen, wat een flinke vereenvoudiging betekent. Op de "vereenvoudigde aangifte" zijn de gegevens al door de fiscus ingevuld en als alles correct is, zijn geen verdere stappen nodig om de belastingaangifte af te ronden. Vorig jaar ontvingen 2.017.255 mensen een vereenvoudigde aangifte, dit jaar zijn het er 2.123.596. In 92,9 procent van de gevallen werd de aangifte in 2014 aanvaard zonder wijziging.
Wie moeilijk zijn weg vindt in de cijferjungle, kan bij Financiën langs verschillende wegen hulp inroepen. Dit jaar gaat op vraag van de Franstalige Federatie voor Doven in België (FFSB) bijzondere aandacht naar doven en slechthorenden. Er wordt een proefproject opgestart om die doelgroep te helpen bij het invullen van hun aangifte. Er zal onder meer met afstandstolken via videoconferentie gewerkt worden.
Papieren aangiftes moeten ten laatste op 30 juni 2015 ingediend worden. Elektronisch is er tijd tot en met 15 juli voor burgers en vereenvoudigde aangiftes. Wie elektronisch indient en met een mandataris (een boekhouder bijvoorbeeld) werkt, heeft tijd tot en met 29 oktober. Financiën raadt aan om niet tot het laatste moment te wachten met de aangifte. (fod/vrt)