De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om niet méér dan 500 gram rood vlees te eten. Rood vlees -alle vlees, behalve gevogelte- verhoogt het risico op darmkanker. Vooral charcuterie is erg slecht.De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een studie gemaakt over het verhoogd risico op het ontwikkelen van colorectale kanker (darmkanker) door een overmatig gebruik van rood vlees en van met rood vlees bereide charcuterie. De HGR stelt vast dat er een verband is en een verhoogd risico op darmkanker.

"Het pigment dat verantwoordelijk is voor de rode kleur, bevat heemijzer. En dat heemijzer stimuleert de vorming van schadelijke verbindingen en zou daarom darmkanker bevorderen", legt Stefaan De Smet van de vakgroep Dierlijke Productie UGent uit.

Wie zich aan maximaal 500 gram rood vlees per week zou kunnen houden, kan de kans op darmkanker met 10 tot 20 procent verminderen. De HGR benadrukt ook het belang van een evenwichtige voeding. Rood vlees blijft een belangrijke bron van eiwitten, ijzer, zink en bepaalde vitamines.

In België ligt de consumptie van rood vlees hoog: de Belgen eten gemiddeld 640 gram rood vlees per week. Dat is dus te veel. Wie toch rood vlees eet, kiest het best voor vers vlees of in de vorm van bereid gehakt. Vetrijke charcuterie kan beter vermeden worden. (hgr)