U bent hier

Te veel vandalisme op treinen in Turnhout

Kempen regio
08.12.2016 - 07.53u
Door: Peter Caers

Treinen in Turnhout worden volop gevandaliseerd

-Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft opgevraagd bij minister Bellot, blijkt dat er de voorbije 5 jaar maar liefst 295 gevallen van vandalisme (voornamelijk graffiti) werden vast gesteld in de wijkbundel van Turnhout (dit zijn de sporen achter het station waar de treinen ’s nachts staan). In 4 gevallen werden er zelfs beschadigingen aan het rollend materieel vast gesteld, waardoor de trein niet kon vertrekken.

Omheining en camerbewaking

Van Camp pleit dan ook voor adequate omheining en camerabewaking rond de wijkbundel in Turnhout. “De kosten van die investering zijn zeker te verantwoorden als we gaan kijken naar de totale kost die we nu hebben voor het verwijderen van de graffiti en het herstellen van het rollend materieel. Een trein vol graffiti is voor de reiziger trouwens alles behalve aangenaam, aangezien deze vaak over de ramen gespoten zijn en er dus geen zichtbaarheid meer is”, aldus Van Camp.

Budget 'on hold'

Minister Bellot laat weten dat Corporate Security Service het fenomeen van graffiti en beschadigingen nauwgezet opvolgt. Na risicoanalyse en objectieve cijferanalyse werd, in samenwerking met verschillende partners, onderzocht welke stappen konden ondernomen worden.

Meer specifiek voor de wijkbundel Turnhout, werd in samenwerking met de stad Turnhout de omheining hersteld. Camerabewaking in de bundels maakt deel uit van een beveiligingsplan “wijkbundels” dat om budgettaire redenen “on hold” staat.

Ook Paul Van Miert, Vlaams parlementslid uit Turnhout, wil dat het Turnhoutse stadsbestuur hier snel werk van maakt. “Dit gaat over het comfort van de Turnhoutse treinreiziger, maar ook over het aanzicht van onze stad. Treinen vol graffiti zorgen voor een beeld van verloedering, en dat kunnen we in onze stad echt wel missen. Ik roep bij deze het stadsbestuur dan ook op om eindelijk met de NMBS rond de tafel te gaan zitten en hier voor een doorbraak te pleiten”, aldus Van Miert. “

Collega Yoleen Van Camp zal in het federale parlement in elk geval minister Bellot hierover aan de tand blijven voelen.” Ter vergelijking: In de periode 2012 tot en met 2 oktober 2016 werden op het Belgische spoorwegdomein in totaal 8.659 incidenten graffiti gerapporteerd. Het aantal beschadigingen in deze periode betreft 478.

imageMeer nieuws

Zomertijd vannacht om 02u, klok 1 uur vooruit zetten

Zomertijd vannacht om 02u, klok 1 uur vooruit zetten
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.03.2020 - 15.36u

Hulpdiensten zoeken extra versterking van vrijwilligers

Hulpdiensten zoeken extra versterking van vrijwilligers
Geel | Herentals | Kempen regio 28.03.2020 - 15.34u

2e Schlagerhei schuift een jaar op

Heist op den Berg 28.03.2020 - 10.24u

PV opgesteld voor spugen op etenswaren in supermarkt

PV opgesteld voor spugen op etenswaren in supermarkt
Geel | Kempen regio | Laakdal regio 28.03.2020 - 10.18u

Afvalbrandje aan oude stal in Gerheze

Herentals | Olen 27.03.2020 - 22.24u

Hasselts bedrijf haalt 500.000 FFP2-mondmaskers naar België, ook voor OPZ Geel

Hasselts bedrijf haalt 500.000 FFP2-mondmaskers naar België, ook voor OPZ Geel
Geel | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 27.03.2020 - 22.21u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto